–⁠ Flere burde få barn i studie­tiden

–⁠ Debatten om at flere må få barn er naturligvis en kvinnefokusert en. Men it takes two to tango. La oss snakke litt om fordelene ved å være student og far, skriver journalist i Universitas, Hans Christian Paulsen.

GOD TIMING: – Folk bør få barn tidligere fordi de aldri kommer til å ha så mye, og så fleksibel tid, som de har i studietiden, skriver Paulsen. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
GOD TIMING: – Folk bør få barn tidligere fordi de aldri kommer til å ha så mye, og så fleksibel tid, som de har i studietiden, skriver Paulsen. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fast jobb, enda fastere eiendom og Volvo stasjonsvogn. Alt skal være på plass før vi får barn. Når flere studerer lenger enn tidligere, er det ikke rart at barna også kommer senere. Erna Solberg sa i sin nyttårstale at «Norge trenger flere barn!». Men selv om Norge trenger det, kommer ikke folk av den grunn til å få barn før «det passer». Folk bør ikke få barn tidlig bare fordi livmoren danser eller svømmerne er i toppform, eller fordi Erna ber om det. Folk bør få barn tidligere fordi de aldri kommer til å ha så mye, og så fleksibel tid, som de har i studietiden.

Det er ikke til å stikke under en stol at det er utfordrende å være student med barn. Jeg har sjekka privilegiet mitt, og det skal sies at jeg er heldig som har en familie som hjelper til, at jeg har lite obligatorisk undervisning og har en samboer med jobb. Å kombinere lesing og bleieskift er ikke alltid lett. Søvnløse netter har jeg vært borti før – men det på grunn av skippertak, ikke på grunn av en skrikende baby. Det er et puslespill som må gå opp, og i studier med mye obligatorisk undervisning er nok det veldig vanskelig.

Det hjelper heller ikke at Lånekassen er olympisk mester i byråkrati, og krever en liten avhandling for å utbetale støtten studentforeldre sårt trenger. Få pengene ut til folket, og lån konvertert til stipend. Pengene man får i neven, eller rettere sagt forsørgerstipendet burde også dobles. Det verste som kan skje er at studentforeldre får litt mer å rutte med. Det burde være en lett investering spør du meg.

Før virket det helt klin-kokos for meg å skulle få barn som student. Men mot slutten av studietiden ga det mer mening. Til tross for at vi manglet alt vi egentlig «måtte» ha, angrer jeg ikke på at vi ble foreldre: Tiden jeg har fått med datteren min kan ikke måles i biler, leiligheter eller lønn. Det er tid jeg aldri ville fått hvis jeg jobbet 100 prosent, og – uansett hvor mye du jobber og penger du tjener – tid du aldri får tilbake. Når livet en gang ligger mer bak meg enn det ligger foran meg, så er det nok ikke Volvoen vi manglet jeg vil huske.

Norge trenger kanskje at flere får barn som studenter, men det kan også være at flere barn trenger å ha foreldre som er studenter

Men hva er det egentlig som gjør tiden tilbrakt med en baby meningsfull for en far? Holder det ikke at mor tilbringer mesteparten av tiden med barnet? Svaret på det er et enkelt nei. Jeg kan kjenne at båndet jeg har med henne er verdifullt, men verdien av den relasjonen er ikke bare en følelse. Studier viser at fedre som tar ut pappaperm får tettere bånd til barnet, og at det er positivt for barnets utvikling. Fedre som har hatt pappaperm er mer aktive i bleieskift, tannpuss og lek med babyen. Men tid tilbrakt med barnet når det er baby påvirker også hvor aktive fedrene er senere i barnets liv. Flere bleieskift fører til mer høytlesning og leksehjelp. En norsk studie av effekten av pappaperm har vist at spesielt jenter virker å gjøre det bedre hvis far er delaktig i oppveksten.

Ap vil ha 12 måneder støtte for studenter med barn: –⁠ Vi vil at folk får barn tidligere

Debatten om at flere burde få barn tidlig burde ikke bare handle om hvilke rettigheter som må på plass, hvordan permisjonen skal deles eller fordi «det er bra for Norge». Det burde også dreie seg om å avlive mytene om alt som skal være på plass. Det nytter ikke å lokke med gode ordninger dersom holdningen til å få barn tidlig er at det ikke går an før sjekklista med alt som skal være på plass er krysset av.

Jeg er helt sikker på at dette året også har påvirket hvordan jeg vil forholde meg til fremtidige barn. Hvis det er et formelt eller uformelt problem for min arbeidsgiver at jeg tar ut min tredjedel av permisjonen, er jeg rett og slett i feil jobb. Norge trenger kanskje at flere får barn som studenter, men det kan også være at flere barn trenger å ha foreldre som er studenter.

Dette innlegget ble først skrevet for Universitas.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer