Flere døde i Sevilla

Påsken står for døra raskere enn du tror. Flommen av nye krimromaner er allerede over oss.

BOK: Robert Wilson har skrevet seg inn på thrillerforfatternes øverste hylle med romaner som «Et lite drap i Lisboa» og «Den blinde mannen i Sevilla».

«De forsvunne hendene» er en direkte fortsettelse av sistnevnte, her møter vi igjen politimannen Javier Falcsn, som både strever med sin egen svarte fortid og to dødsfall som kan være mord.

Oppfølger

For å ha sagt det med én gang, ingen bør gi seg i kast med «De forsvunne hendene» (hvorfor ikke heller oversette den langt bedre originaltittelen «The Silent and the Damned»?) uten å ha lest «Den blinde mannen i Sevilla».Dette er ikke ei ny frittstående bok i en tilfeldig krimserie, men en roman hvor handlingen i stor grad viderefører temaer fra den forrige. Å lese denne boka uten å kjenne Falcsns forhistorie vil gi en temmelig amputert leseopplevelse.

Vi befinner oss igjen i vakre Sevilla, i en trykkende sommervarme hvor gradestokken kan passere de førti. I en av byens finere strøk blir et ektepar funnet døde - han har drukket kaustisk soda, hun er kvalt. Falcsn er overbevist om at dette er et dobbeltdrap, siden de færreste ville klare å ta i seg noe så skrekkelig som kaustisk soda uten engang å søle litt på klærne. I mannens hånd ligger en lapp med den uforståelige meldingen «den tynne luften dere puster i fra 9/11 til tidenes ...».

Hemmeligheter

Den døde mannen er entreprenøren Rafael Vega, han levde et tilsynelatende lykkelig liv med sin kone Lucía og den lille sønnen Mario. Men alle kan ha hemmeligheter, og det begynner Falcsn å forstå. Dessuten er Vegas nabolag fullt av interessante personer. Det amerikanske ekteparet Martin og Madeleine Krugman, den berømte skuespilleren Pablo Ortega og Falcsns gamle kjenning, Consuelo Jiménez.

Robert Wilson serverer oss ikke noe enkelt og opplagt plott, handlingen i «De forsvunne hendene» konsentrerer seg om forholdsvis få personer, men er likevel innfløkt. Dette er ikke en politiroman, hvor oppklaringen av forbrytelser står som det eneste sentrale, det er vel så mye en psykologisk thriller som tar oss med på en grotesk oppdagelsesferd. Wilson graver ubehagelig dypt i menneskesinnet, konfronterer oss med de mest grumsete og avskyelige gjerninger man kan forestille seg, drar oss ned i en stinkende pøl av ondskap, likegyldighet og korrupsjon som betyr makt for noen og selvutslettende fornedrelse for andre.

STRÅLENDE: Robert Wilson bekrefter sin status som en av verdens ledende kriminalforfattere med sin nye roman.