Flere domfellelser for voldtekt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VOLDTEKT: Hva kan gjøres for å få flere domfellelser i saker som gjelder voldtekt eller andre seksuelle overgrep? Bevissituasjonen i disse sakene kan være vanskelig. Ofte fins det ikke vitner, og en risikerer at det blir «påstand mot påstand». Ut fra min erfaring som bistandsadvokat mener jeg likevel at det bør være mulig å øke antall domfellelser i saker som gjelder voldtekt eller andre seksuelle overgrep.For det første er det klart at saksbehandlingstiden er alt for lang. Dette gjelder både på etterforskningsstadiet, når spørsmålet om tiltale skal avgjøres og når saken skal berammes for domstolene. I en voldtektssak jeg har ble det nylig tatt ut tiltale, nesten to år etter at saken ble anmeldt. Tingretten kunne først beramme saken om et halvt år, slik at det vil ha gått to og et halvt år fra anmeldelse til rettssak. Når saksbehandlingen er så treg, kan det svekke bevisene i saken, vitner husker selvsagt dårligere når det har gått lang tid. I tillegg kommer den store belastningen ventetiden er, særlig for fornærmede, men også for tiltalte.

NOE SOM BIDRAR til lang saksbehandlingstid, er at det tar lang tid å få analysert prøver ved rettsmedisinsk institutt. Kapasiteten ved rettsmedisinsk institutt er ikke god nok. Det bør politikerne få gjort noe med. I en del saker blir etterforskningen satt på vent, mens en i flere måneder venter på resultat av prøveanalyser. Denne ventetiden kan bidra til å svekke etterforskningen. En annen ting jeg vil nevne, er at jeg synes politiet for sjelden går til pågripelse og ransaking i alvorlige sedelighetssaker. Ofte mottar anmeldte et brev i posten om innkalling til avhør, slik at han får god tid til å forberede seg. En ville neppe valgt tilsvarende fremgangsmåte overfor en mistenkt i en narkotikasak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer