Yrkesfag:

Flere fagarbeidere krever ærlige politikere

Vi vil ikke få flere til å velge og fullføre yrkesfag så lenge sentrale politikere fortsetter å føre ungdom bak lyset.

I LÆRE: Å utdanne flere fagarbeidere er en av de aller viktigste oppgavene vi står ovenfor. Det krever imidlertid at politikere er ærlige om sine intensjoner og gjør en seriøs jobb for å rydde opp i bransjer som er i ferd med å bli ulevelige for mange mennesker.
Foto: Frank May / NTB scanpix
I LÆRE: Å utdanne flere fagarbeidere er en av de aller viktigste oppgavene vi står ovenfor. Det krever imidlertid at politikere er ærlige om sine intensjoner og gjør en seriøs jobb for å rydde opp i bransjer som er i ferd med å bli ulevelige for mange mennesker. Foto: Frank May / NTB scanpixVis mer
Meninger

Samtidig som stadig flere politikere snakker opp yrkesfagene i mediene, gjøres lite eller ingenting med å demme opp for den pågående lavtlønnskonkurransen som ødelegger bransjene de unge lovende skal ut i. Den frie flyten av arbeidskraft i Europa kombinert med et fullstendig frislipp av kommersielle bemanningsbyråer har blitt møtt med politikere som i beste fall er kommentatorer til utviklingen. En utvikling som truer selve eksistensen til håndverkstradisjoner som har tatt generasjoner å bygge opp.

Spaltist

Andreas Halse

er daglig leder i Svenssonstiftelsen.

Siste publiserte innlegg

Blant bransjene som er aller mest utsatt for en sammensurium av useriøse bedrifter, elendige vilkår, kriminelle aktører og knallhard konkurranse finner vi byggebransjen.

Et av tiltakene, som har vært åpenbare lenge for de fleste som følger bransjen, er behovet for en langt strengere regulering av innleie av arbeidsfolk. Både politiske partier og ikke minst bransjen selv ivrer nå for strenge reguleringer av bemanningsbransjen.

Det er lett å forstå. Når innleie blir for dominerende går det ikke bare utover lønns- og arbeidsvilkår, men også utover kvalitet, faglighet og inntjeningsevnen til bedrifter som følger normale krav og forventinger til seriøsitet. Når regjeringen nå sier de ser på tiltak for å begrense antallet innleide arbeidere, er det grunn til å tro det langt på vei er et spill for galleriet.

Ihvertfall hvis man ser på historien. Historien om utviklingen av yrkesfagene i Norge er ikke bare en historie om fullstendig neglisjering, men også en historie om hvordan ord og handling systematisk jobber i hver sin retning. Det har skjedd på mange fronter.

Der det handles er det også ofte i feil retning.

Senest 1. februar i år skrev kunnskapsminister, og tidligere kommunalminister, Jan Tore Sanner, om behovet for flere fagarbeidere. I den konteksten blir hans egen politikk i departementet et studie i dobbeltkommunikasjon.

Som kommunalminister var nemlig Sanner ansvarlig for Direktoratet for byggkvalitet. Blant sine kjerneoppgaver står de for en frivillig godkjenningsordning som skal vise hvilke aktører som er seriøse. Blant annet i form av å betale skatter og avgifter, følge norsk lov og inneha kompetansen som trengs til å faktisk gjennomføre byggeprosjekter på en forsvarlig måte.

For å kunne gjennomføre gode byggeprosjekter vil de fleste tenke at det er en god ide å ha folk med kvalifikasjoner innenfor byggfag i selskapet. Det gjør derimot ikke regjeringen. Så sent som i oktober 2017 foretok faktisk direktoratet for byggkvalitet en såkalt praksisjustering i sin tolkning av regelverket. Endringen førte til at direktoratet begynte å godkjenne byggeselskaper uten egne ansatte som faktisk kan utføre jobben, eller såkalte tomme selskaper.

I klartekst betyr dette at et selskap kan ha for eksempel en fast ansatt ingeniør, mens de leier inn absolutt alle som faktisk skal utføre jobbene de vinner. Jobber det ofte blir flere av når man har en offentlig godkjenning i ryggen. Det er en utvikling som går på bekostning av kompetanse, redelighet og egne ansatte.

Endringen er rett og slett et aktivt bidrag for færre faste ansettelser, færre lærlinger, lavere kvalitet og et mer useriøst arbeidsliv.

Men i Aftenposten er det selvsagt hyggelig å mene det motsatte. Det motsatte av det man faktisk gjør altså.

Å utdanne flere fagarbeidere er en av de aller viktigste oppgavene vi står ovenfor. Det krever imidlertid at politikere er ærlige om sine intensjoner og gjør en seriøs jobb for å rydde opp i bransjer som er i ferd med å bli ulevelige for mange mennesker.

Dagens praksis er å forlede ungdom med fint prat, mens man motarbeider arbeidslivet de skal ut i. Det er rett og slett å lure folk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.