Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Eldreomsorg

Flere grep de siste tiårene har ført til en bedre eldreomsorg

Mer papir gjør ikke eldreomsorgen bedre. Så er det heller ikke papir vi satser på for å gi eldre bedre tjenester.

HELE LIVET: Regjeringen har  nå startet arbeidet med en annerledes reform for eldre som heter «Leve hele livet». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HELE LIVET: Regjeringen har  nå startet arbeidet med en annerledes reform for eldre som heter «Leve hele livet». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tore Nyseter skriver i Dagbladet at gode intensjoner i eldreomsorgen drukner i papirer om forordninger og indikatorer. Han peker på eksempler fra de siste tiårene som han mener ikke har ført til bedre tjenester til eldre. Jeg mener flere grep de siste tiårene har ført til en bedre eldreomsorg, men jeg deler Nyseters utålmodighet over at tjenestene til eldre er mangelfulle mange steder.

Det svikter for ofte med grunnleggende ting som mat, helsehjelp, aktivitet og fellesskap. Mange regjeringer har forsøkt å gjøre noe med dette, men ingen har lyktes helt. Derfor har vi nå startet arbeidet med en annerledes reform for eldre som heter «Leve hele livet». Den skal ikke handle om verken forordninger eller indikatorer, den skal handle om å løfte fram gode løsninger i kommunene og sørge for at flere tar dem i bruk.

Vi har tatt mange grep som vil gi bedre tjenester til eldre. I revidert nasjonalbudsjett sørger vi for at årets pott til bygging og modernisering av sykehjemsplasser blir på rekordstore 5,1 milliarder kroner. Vi er i gang med en storstilt kompetanseheving i hele kommunale helse- og omsorgssektoren. Vi utdanner flere ledere og sørger for legemiddelgjennomgang på alle sykehjem. Vi har oppfordret sykehjemmene til å servere middag til middagstid.

Dette legger grunnlaget for en ny reform, men det er ikke nok i seg selv. Det er jo i kommunene jobben skal gjøres. Derfor planlegger vi dialogmøter ulike steder i landet for å få råd fra dem som trenger tjenestene, dem som yter tjenestene og dem som har ansvar for tjenestene. Det er ikke nok at noe fungerer på papiret, det må fungere i praksis også.