Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Gransking av «Scandinavian Star»-brannen

Flere har ansvar for å gi de etterlatte fred

DAGBLADET MENER: På tide å sette strek etter denne granskingsrapporten.

DØDSBRANN: The Scandinavian Star tok fyr mellom Oslo og Fredrikshavn 7. april 1990.  159 mennesker døde. Foto: Per Løchen / NTB Scanpix
DØDSBRANN: The Scandinavian Star tok fyr mellom Oslo og Fredrikshavn 7. april 1990.  159 mennesker døde. Foto: Per Løchen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingets uavhengige granskingkommisjon etter den fatale brannen om bord i ferja «Scandinavian Star» for 27 år sida, la denne uka fram sin rapport. I likhet med politiets etterforskning, konkluderer rapporten med at brannen ikke skyldtes sabotasje blant mannskapet. Kommisjonen finner heller ikke grunnlag for teorier om at det har vært forsikringssvindel eller andre økonomiske motiver som ligger bak. Dette er sentrale påstander fra pårørendegruppa «Stiftelsen etterforskning mordbrannen Scandinavian Star», som lenge har kjempet for gjenopptakelse og ny gransking.

Stiftelsen er skuffet over at enda en gransking ikke kan gi dem svarene de ønsker, ikke minst om hvem som har ansvaret for brannen som tok livet av 159 mennesker natt til 7. april 1990. Men det ligger svar i hva etterforskning og gransking har kunnet avvise, også i hva man ikke har kunnet bevise. Det har både vært ny etterforskning og en grundig gjennomgang av all tilgjengelig dokumentasjon i flere omganger over mange år av ulike instanser. Konklusjonen har vært den samme. Ingen har kunnet dokumentere teorier om at «Scandinavian Star»-ulykken var det største massemord etter krigen.

Det er forståelig at slike teorier oppstår etter en så traumatisk og omfattende tragedie. Kritikkverdig mangelfull etterforskning i startfasen ga grobunn for mistillit til myndighetene. Men de mistankene og den mistilliten er etter vårt skjønn tatt på det ytterste alvor. Gjennom å nedsette en uavhengig granskingskommisjon har Stortinget gjort det helt nødvendige for å bidra til en oppklaring. Etter en så dramatisk og uoversiktlig ulykke sitter både overlevende og etterlatte igjen med spørsmål de kanskje aldri får fullgode svar på, hvis de ikke klarer å stole på dokumentasjonen som foreligger.

Ansvaret for å sette strek i tide og gi de etterlatte fred, hviler ikke bare på myndighetene, men også på andre involverte. Vi sikter særlig til bistandsadvokat Sigurd Klomsæt som igjen opptrer på en måte som sår mistanke og splid uten grunnlag. Vi vil råde både Stiftelsen og andre berørte til å akseptere rapporten fra granskingskommisjonen som en avslutning på en feilbarlig, men etter hvert lang og grundig etterforskning av hva som skjedde om bord på «Scandinavian Star» den fatale aprilnatta. Mordbranner blir ikke foreldet. Men uten vesentlig ny informasjon, er det på tide å sette punktum med denne rapporten.

Hele Norges coronakart