LEDER

Gransking av «Scandinavian Star»-brannen

Flere har ansvar for å gi de etterlatte fred

DAGBLADET MENER: På tide å sette strek etter denne granskingsrapporten.

DØDSBRANN: The Scandinavian Star tok fyr mellom Oslo og Fredrikshavn 7. april 1990.  159 mennesker døde. Foto: Per Løchen / NTB Scanpix
DØDSBRANN: The Scandinavian Star tok fyr mellom Oslo og Fredrikshavn 7. april 1990.  159 mennesker døde. Foto: Per Løchen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Stortingets uavhengige granskingkommisjon etter den fatale brannen om bord i ferja «Scandinavian Star» for 27 år sida, la denne uka fram sin rapport. I likhet med politiets etterforskning, konkluderer rapporten med at brannen ikke skyldtes sabotasje blant mannskapet. Kommisjonen finner heller ikke grunnlag for teorier om at det har vært forsikringssvindel eller andre økonomiske motiver som ligger bak. Dette er sentrale påstander fra pårørendegruppa «Stiftelsen etterforskning mordbrannen Scandinavian Star», som lenge har kjempet for gjenopptakelse og ny gransking.

Stiftelsen er skuffet over at enda en gransking ikke kan gi dem svarene de ønsker, ikke minst om hvem som har ansvaret for brannen som tok livet av 159 mennesker natt til 7. april 1990. Men det ligger svar i hva etterforskning og gransking har kunnet avvise, også i hva man ikke har kunnet bevise. Det har både vært ny etterforskning og en grundig gjennomgang av all tilgjengelig dokumentasjon i flere omganger over mange år av ulike instanser. Konklusjonen har vært den samme. Ingen har kunnet dokumentere teorier om at «Scandinavian Star»-ulykken var det største massemord etter krigen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer