Kulturlivet venter fortsatt på utbetaling av kompensasjon:

- Flere har kniven på strupen

Kulturarbeidere venter fortsatt på å få penger fra kompensasjonsordningen etter flere måneders ventetid. Flere av dem frykter konkurser. Nå krever kulturbransjen et klart svar fra myndighetene.

KNIVEN PÅ STRUPEN: Kjendismanager Erland Bakke forteller at flere av hans profiler venter utålmodig på utbetaling av kompensasjon. Her er Bakke med en av sine profiler John Arne Riise. Foto: Andreas Fadum.
KNIVEN PÅ STRUPEN: Kjendismanager Erland Bakke forteller at flere av hans profiler venter utålmodig på utbetaling av kompensasjon. Her er Bakke med en av sine profiler John Arne Riise. Foto: Andreas Fadum. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Flere har kniven på strupen nå. Regningene hoper seg opp, samtidig som de venter på en klar beskjed fra myndighetene. Det er det eneste vi ønsker oss, en klar beskjed om når pengene kommer, sier kjendismanager Erland Bakke til Dagbladet.

15. september hadde Kulturdepartementets kompensasjonsordning for kulturarrangører søknadsfrist. Det kom inn over 1500 søknader på til sammen 1,4 milliarder kroner. Fredag i forrige uke vedtok Stortinget å øke rammen i ordningen.

LOVER PENGER: Kulturminister Abid Raja har funnet frem mer penger til kultur i coronakrisen. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Kulturbransjen har til nå fått 350 millioner i kompensasjon for perioden mars til april. Utbetalingen skal ha skjedd ca. ei uke etter søknadsfristen. Men pengene for perioden mellom juni og september lar fortsatt vente på seg.

Flere kulturarbeidere er frustrerte og får stadig nye beskjeder om at utbetalingen er utsatt. Erland Bakke frykter nå for framtida til sine profiler.

Konkurser

Bakke forteller at hans klienter nå frykter konkursen, og at det stadig blir vanskeligere å overbevise kreditorene om at pengene er på vei. Han er blant annet manager for John Arne Riise, Per Sundnes og Benedicte Adrian.

- Staten kan være nådeløs. Til nå har skatteetaten vært forståelsesfulle, men siden det har gått én måned siden søknadsfristen begynner de å bli utålmodige. De som har restskatt fra fjoråret får nå sinte brev, sier han.

- Psykisk belastende

Erland Bakke får støtte av managerkollega Øyvind Riibe. Han sier at utsettelsene gjør det vanskelig å planlegge og ikke minst ha en dialog med kreditorer som har kommet på banen siden mars.

- Enkelte kreditorer mister tålmodigheten, og det er eksempler i markedet hvor det blir sendt konkursbegjæringer på selskapene. Når en konkursbegjæring er registrert hos tingretten er selskapet «under konkursbehandling» noe som gjør at man igjen ikke får den støtten man har søkt om eller fått innvilget, sier Riibe til Dagbladet.

Riibe er blant annet manager for Cascada, ItaloBrothers, Magnus Bokn og Kevin Boine. Han forteller usikkerheten rundt utbetalingen kan få store konsekvenser for hans profiler.

- Dette påvirker hverdagen med stress, mye risiko og utestående regninger, noe som for mange også er en svært psykisk belastende situasjon, sier han.

Flere utsettelser

Ventetida i utbetaling av kompensasjon kommer av at kulturdepartementet ønsket å øke rammen i ordningen. Mandag ble ytterlige 200 millioner lagt til kompensasjonsordningen for kultursektoren. Det førte til en ny runde i byråkratiet.

I tillegg må økningen godkjennes av ESA, som er overvåkningsorganet som kontrollerer at Norge, Island og Liechtenstein følger EØS-reglene. ESA vurderer blant annet nye og eksisterende støtteordninger opp mot EØS-reglene.

Dagbladet har vært i kontakt med kulturdepartementet og spurt om når kompensasjonen vil bli utbetalt.

- Kompensasjonsordningen har vært innom ESA og er notifisert der, og i denne notifiseringen står også budsjettet for ordningen. På grunn av at midler er overført fra kompensasjonsordningen for frivillighet til kompensasjonsordningen for kultur, må imidlertid notifiseringen gjøres på nytt. Så snart dette er klart, vil midlene kunne utbetales, skriver John Olav Kroken, Senior kommunikasjonsrådgiver i Kulturdepartementet til Dagbladet.

Klare med over tusen utbetalinger

Det er Kulturrådet som har ansvaret for utbetalingen. Rådet er underlagt kulturdepartementet, og forvalter vanligvis kulturfondet og fordeler etter søknad midler til kulturelle formål. Nå har rådet også ansvaret for utbetaling av coronastøtte.

Kulturrådet forteller til Dagbladet at de venter på en godkjenning fra Kulturdepartementet for å utbetale kompensasjonen, men at de er klare.

- Vi er klare med 1100 utbetalinger og venter bare på godkjenning, sier Erica Berthelsen, kommunikasjonsrådgiver i Kulturrådet til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer