«Nytt på nytt»

Flere hundre klager til NRK etter nazifisk-humor på «Nytt på nytt»

NRKs humorprogram «Nytt på nytt» skaper sinne blant kristenkonservative.

KLAGESTORM: Bård Tufte Johansen og Johan Golden (med ryggen til) i NRK-programmet «Nytt på nytt» opplever igjen klagestorm mot programmet. FOTO: Anne Liv Ekroll / NRK
KLAGESTORM: Bård Tufte Johansen og Johan Golden (med ryggen til) i NRK-programmet «Nytt på nytt» opplever igjen klagestorm mot programmet. FOTO: Anne Liv Ekroll / NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): NRK har fått til sammen 540 klager på nazifisk-humor om Tybring-Gjedde og barn som har sunget «fy faen», ifølge Medier24.

Mange skal ha blitt sinte etter at paneldeltaker Johan Golden skulle gjette på ordsammensetninger, som er et kjent innslag i programmet. Golden satte sammen to ord til ordet «Nazifisk».

På spørsmål på hva «nazifisk» var fra programleder Bård Tufte Johansen, svarte han at det var Christian Tybring-Gjedde til latter fra salen.

373 har klaget på kommentaren til Kringkastingsrådet. I tillegg har 167 personer klaget på at programmet lot barn synge låta «Fy Faen» av Hkeem/Temur mens en voksen spilte kassegitar.

- Ikke for drøyt

- Det er helt greit at folk klager. Sånn er det med humor. Enten liker man det eller ikke, sier Charlo Halvorsen, sjef for underholdningsavdelingen i NRK, til Dagbladet.

- Det er lov å ikke like humor. Hvis man føler seg støtt må man få lov til å reagere på det.

- Var humoren for drøy?

- Nei. Det var ikke for drøyt. Humor handler ofte om å overdrive. Det er ikke sånn at Tybring-Gjedde er en nazist. Det er en drøy overdrivelse. Han er en høyreorientert parlamentariker og de drar det lenger, sier Halvorsen, som mener begge sakene er godt innafor det «Nytt på nytt» kan drive med av humor.

Halvorsen mener også at dette gjelder barna som synger «Fy faen».

- Spøken går jo på at det er forskjell på hva voksne tenker er greit at barn synger og hva barna selv synger. Dette er ikke en dokumentar om norsk barnesang. Det er i en tydelig humoristisk setting. Jeg tror folk skjønner at det er satire, men det er både menneskelig og naturlig at folk også føler seg tråkket på tærne. Da er det lov å reagere, sier han.

Oppfordring fra Hege Storhaug

- Folk reagerer på at Tybring-Gjeddes navn kobles til ordet nazi og mener det går over grensa for satire og humor, sier Erik Skarrud, sekretær i Kringkastingsrådet til Dagbladet.

Han forteller at det er vanlig at det kommer inn klager på humor og satire.

- Jeg vil tro at det er en god del av klagene som er generert etter at avisa Dagen har hatt flere artikler om dette. Når det gjelder «Nazifisk»-kommentaren er nok en stor del av klagene også generert av Hege Storhaug (informasjonsansvarlig i Human Rights Service journ. anm) som har oppfordret sine lesere til å klage. Hun la også ved lenke til klageskjema på nettsiden, sier Skarrud.

Ifølge Skarrud blir det avgjort i neste uke om sakene blir tatt opp i Kringkastingsrådet 23. november.

- Den dagen folk slutter å bry seg om NRK er det fare på ferde, sier han.

- Ikke overraskende

Per Arne Kalbakk, etikkredaktør i NRK, forteller til Medier24 at han ikke er overrasket over at det kommer klager. Han ser fram til en diskusjon om sakene i Kringkastingsrådet:

– Som vi vet, så skal satirens rammer være vide og det skal være brodd - og det skaper noen ganger reaksjoner. Så vil det noen ganger komme en diskusjon om vi har truffet eller ikke og den diskusjonen ser jeg fram til, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer