PROTESTERER: Skuespiller Alyssa Milano sabler ned president Trump i ny nettkampanje. Her fra en protest utenfor Det hvite hus i juli. Foto: Reuters / NTB scanpix
PROTESTERER: Skuespiller Alyssa Milano sabler ned president Trump i ny nettkampanje. Her fra en protest utenfor Det hvite hus i juli. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

#WhyIDidntReport

Flere hundre tusen overgrepsofre slår tilbake mot Trump i ny nettkampanje

Slik svarer de Trump i den nye nettkampanjen #WhyIDidntReport.

En ny bølge av protest vokser seg stadig større under emneknaggen #WhyIDidntReport.

Bakgrunnen er president Donald Trumps kommentarer i forbindelse med den betente striden om hvorvidt Brett Kavanaugh skal bli høyesterettsdommer i USA.

Christine Blasey Ford anklaget Kavanaugh for å forsøke å voldta henne på en fest da de to var tenåringer, noe han benekter. Seinere har Deborah Ramirez også anklaget Kavanaugh for at han skal ha blottet seg for henne, holdt penisen foran ansiktet hennes og fått henne til å ta på den uten hennes samtykke, noe han også benekter.

Trump har trukket Fords anklage sterkt i tvil, og tvitret følgende kommentar: «Hvis angrepet på Ford var så ille som hun sier, ville en anmeldelse straks ha blitt levert».

Men overgrepsofre protesterer nå mot at det er så lett å anmelde som presidenten hevder. Flere enn 720 000 kvinner og menn fortalte i helga om sine erfaringer under emneknaggen #WhyIDidntReport, skriver CBS News.

Der forteller de om hvorfor det kan ta lang tid å anmelde og fortelle om et overgrep. Blant dem som deler sin historie, er skuespilleren og en av #metoo-kampanjens støttespillere, Alyssa Milano (45).

- Tok 30 år

- Jeg ble utsatt for seksuelle overgrep to ganger. En gang da jeg var tenåring. Jeg anmeldte det aldri, og det tok meg 30 år å fortelle det til foreldrene mine, skriver Milano.

Tweeten er blitt delt over 64 000 ganger.

Og det er mange sterke historier som deles. Mange forteller om overgrep som skjedde da de var barn, og at de ikke visste hvem de skulle snakke med.

Andre forteller om at de ikke trodde det var voldtekt fordi det skjedde i et forhold, eller at de følte seg skamfulle, eller at de ikke klarte å snakke om det.

- Fordi jeg hadde kjent han i mange år. Fordi han var «lei seg». Fordi jeg var full. Fordi jeg var ung og skamfull og følte at jeg på en eller annen måte hadde bedt om det selv om jeg sa «nei» og «stopp» flere ganger. Fordi bare det å skrive dette får meg til å oppleve det igjen, skriver en Twitter-bruker.

- Ble voldtatt

I går skrev også skuespilleren Padma Lakshmi (48) et langt essay i New York Times, om at hun skal ha blitt voldtatt som 16-åring, men ikke anmeldte det.

Hun sier at hun skjønner hvorfor Christine Blasey Ford og Deborah Ramirez ikke anmeldte.

- Jeg skjønner hvorfor disse to kvinnene ikke sa noe om dette i så mange år, og ikke involverte politiet. I mange år gjorde jeg det samme, skriver Lakshmi.

Hun forteller om hvordan hun som 16-åring datet en 23 år gammel mann i noen måneder.

- Etter at vi hadde vært ute, parkerte han bilen og kom inn og satt og pratet med moren min. Han tok meg aldri seint hjem når jeg skulle på skolen dagen etter. Vi var intime inntil et visst punkt, men han visste at jeg var en jomfru og av usikker på om jeg var klar for å ha sex, skriver hun.

På nyttårsaften skal de ha vært ute sammen. Hun skal ha sovnet ved siden av ham, da hun våknet med ham oppå seg og en skarp smerte mellom beina, som en kniv. Hun forteller hvordan hun skrek og ba ham slutte, men at han fortsatte og at smerten var uutholdelig.

- Mindre vondt hvis du sov

- Etterpå sa han «Jeg trodde det ville gjøre mindre vondt hvis du sov.» Så kjørte han meg hjem, skriver Lakshmi.

MED DATTEREN: Padma Lakshmi med datteren Krishna Lashmi. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
MED DATTEREN: Padma Lakshmi med datteren Krishna Lashmi. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Hun fortalte det verken til venner, familie eller politiet. Hun forteller hvordan hun selv ikke forsto at det var voldtekt den gangen.

Lakshmi sier at hun selv har en åtte år gammel datter, og ønsker at hun skal vite hennes kropp er hennes egen.

Hun forteller om overgrepet nå fordi hun overgripere skal vite at overgrep har alvorlige konsekvenser.

- Den beskjeden bør være veldig klar når vi velger hvem som skal ta avgjørelser i den høyeste domstolen i landet vårt, skriver skuespilleren, med klar referanse til Kavanaugh.