Flere julegaver fra Lahnstein

Anne Enger Lahnsteins store julegave til kulturlivet var ny opera, men hun har mer på lager: Kulturministeren åpner for økte sponsorinntekter til NRK, hun vil ikke tvinge teatrene til å spare mer penger og hun vil kjempe mot moms på aviser.

Lahnstein setter ikke pris på å få terningkast tre i Dagbladets karakterbok for den nye regjeringen.

- Hernes ba om 100 dagers læretid da han ble sosialminister. Vi har sittet i to måneder og jeg synes vi har fått til ganske mye allerede.

Noe av det alle første Lahnstein måtte gjøre, var å forholde seg til det skjøre byggverket som heter NRKs sponsorreglement. Hun lover nye og klarere regler til vinteren.

- Vil de øke NRKs muligheter til å la seg sponse?

- Ja, det ser jeg ikke bort i fra. Jeg synes vi skal være litt romslige, slik at det fortsatt blir mulig for små selskaper - som trenger sponsorer - å lage programmer for NRK. Poenget er at det være ryddige forhold, at reglene lar seg praktisere.

Ingen scenemelding

Det var nærmest uforbeholden glede i kulturlivet over å få en handlekraftig partileder som kulturminister. Hun er ikke blitt mindre populær etter opera-avklaringen og nå kan tilhengere av god scenekunst glede seg over enda en avklaring fra Lahnstein:

Hun er absolutt ikke enig med sin forgjenger om at teater, opera og dans er områder som umiddelbart «skriker på reformer».

- Jeg er usikker på om det er behov for en egen melding om scenekunsten. Særlig hvis hensikten bare er å spare penger, for det tror jeg ikke er så lett å få til, sier Lahnstein.

Det arbeidet Birkeland satte i gang for å gjennomgå hele scenekunstområdet, blant annet med fokus på ressursbruken, er lagt på is.

- Jeg vurderer fortsatt hva jeg skal gjøre med dette, men det skal i alle fall være i dialog med dem det gjelder - og ikke slik Birkeland la opp til.

Lei for pressekutt

Lahnstein vurderer også hva hun skal gjøre med Stortingets pålegg om å kutte 15 millioner i pressestøtten, etter ostehøvelprinsippet.

- For det kan da ikke være din hensikt å drive Nationen til konkurs?

- Jeg synes det er leit, for jeg har kjempet for pressestøtten i alle år. Og jeg mener fortsatt er det er mulig å finne en innretning på dette som gjør at det ikke blir så tøft for enkelte.

- Mens andre lar pressestøtten finansiere priskrig?
- Jeg registrerer at Dagsavisen dumper både løssalgsprisen, abonnementsprisen og annonseprisene - det er et av paradoksene ved måten pressestøtten fungerer på.
Lahnstein håper å kunne snakke om kuttene pressestøtten en gang til med Arbeiderpartiet, et parti som hun vet deler hennes omsorg for små og svake aviser.
- Denne avgjørelsen vil jeg ikke ta i et politisk vakuum, sier Lahnstein.

Stor kunst

De store og sterke avisene får inntil videre skjelve av antydningene om at de i framtida skal bli ilagt moms på de trykte ordene sine - men heller ikke dette vil ikke vedtatt med Lahnsteins stemme.
- Jeg er mot moms på aviser. Det er mitt synspunkt, men de som følger med vet jo at dette med å utvide momsgrunnlaget har vært sak flere regjeringer har arbeidet med. Jeg mener forsatt at de unntakene som ble satt da momsen ble innført, særlig når det gjelder kulturlivet, var fornuftige, sier Lahnstein - som selvsagt får både aviser, teater- og operabilletter kostnadsfritt i den jobben hun nå har.
- Hva er den største kulturopplevelsen du har hatt siden du tiltrådte?
- Jeg føler meg priviligert som blir invitert til så mye, men den største? Alle bør unne seg å se Jon Eikemo i «Ein seljars død» på Det Norske Teatret. Det er stor kunst.

<B> JULEHILSEN:</B> Norske teatersjefer kan feire jula i trygg forvissning om at kulturminister Anne Enger Lahnstein ikke deler sin forgjengers oppfatning om at det er flere millioner å spare på teater.
<B>Anne Enger Lahnstein</B>