Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Flere kraftkabler gir høyere strømpriser

Norsk vannkraft bør brukes til å sikre arbeidsplasser, industri og verdiskapning i Norge, fremfor å selges på børs i Europa

LANG KABEL:  Statnetts NorNed-anlegg på Raustad før den offisielle åpningen av den nye sjøkabelen mellom Norge og Nederland i 2008, som da var verdens lengste kraftkabel under vann. Nå åpnes det for flere utenlandskabler, som kan gi norske forbrukere og industri høyere strømpriser. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX
LANG KABEL:  Statnetts NorNed-anlegg på Raustad før den offisielle åpningen av den nye sjøkabelen mellom Norge og Nederland i 2008, som da var verdens lengste kraftkabel under vann. Nå åpnes det for flere utenlandskabler, som kan gi norske forbrukere og industri høyere strømpriser. Foto: Tor Erik Schrøder / SCANPIX Vis mer
Meninger

KABELSKEPTIKER: Andreas Halse. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
KABELSKEPTIKER: Andreas Halse. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok en kraftpolitikk som er flere steg i riktig retning. Allikevel burde partiet gått inn for å vurdere kabelen til Storbritannia på nytt.

Min navnebror i Oslo bystyre er i beste fall upresis når han hevder at Norge vil ha et kraftoverskudd på 27 TWH innen 2030. Han sikter til NVEs beregninger som sier at Norden samlet sett vil kunne ha et såpass stort overskudd. For Norges del er dessuten situasjonen høyst usikker. Energi Norge peker på sin side på at Norge kan bli netto importør av kraft innen utgangen av 2020.

Halse i Oslo Arbeiderparti skal imidlertid ha honnør for at han er ærlig på at det gir høyere kraftpriser i Norge å bygge flere strømkabler til utlandet. Det kan bli 2 øre, men det kan også bli langt høyere priser.

Trolig er denne beregningen fra NVE en grov underdrivelse. Statnett opererer med i hvert fall det dobbelte av NVEs beregninger. Bare et par øre i økt strømpris ville uansett gitt hundrevis av millioner i direkte konsekvenser for norske industribedrifter. 1 øre i økt strømpris vil representere et tap på om lag 350 millioner, mens 10 øre vil betyr 3,5 milliarder. Det siste er det god grunn til å tro at er mer enn hva industrien tåler.

Det er strømprisen som er avgjørende i kampen om nye investeringer i Norge. Både for mer industriproduksjon, som vi trenger, og for å sikre etableringen av nye datasentre.

Når store selskaper konsekvent velger å legge store datasentre til nabolandene våre Sverige og Danmark bør det være en vekker. Det bør i det aller minste være et godt argument for å ikke gå aktivt inn for å gjøre oss mindre konkurransedyktige gjennom å øke strømprisen.

Så er det riktig at det skaper noen arbeidsplasser å bygge nye kabler til utlandet. Men først og fremst midlertidige jobber knyttet til den utbyggingen. Det er et lite antall arbeidsplasser som må settes opp mot de hundretusenvis av arbeidsplassene vi har i norsk industri i dag og det store potensiale Norge har for å bygge ny, ren og fremtidsrettet industri i årene som kommer.

2 øre økt kraftpris kan gi ekstra eksportinntekter på 2 milliarder hvis vi eksporterer 10 twh. Klarer vi å foreldre den samme energien snakker vi om nesten 10 ganger så høy verdiskapning.

Det er ikke god butikk å eksportere konkurransefortrinn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media