NY BOK: Operasanger Kirsten Flagstad var en verdensstjerne på midten av 1900-tallet.  Foto:  NRK
NY BOK: Operasanger Kirsten Flagstad var en verdensstjerne på midten av 1900-tallet. Foto: NRKVis mer

Flere krever statlig oppreising for operasangeren: - Ny bok beviser offentlig sjikane av Kirsten Flagstad

Mener myndighetene sjikanerte henne til døde.

(Dagbladet): - Forholdet mellom det offisielle Norge og denne kunstneren var fatalt for begge parter. Inntil i dag har det gått utover Kirsten Flagstad først og fremst, men nå har vi fått en dokumentasjon av hva som ble gjort av den andre siden, sier historiker Hans Fredrik Dahl under lanseringen av den nye boka «Konspirasjonen mot Kirsten Flagstad» skrevet av Ingeborg Solbrekken.

Verdensstjerne «Århundrets stemme», «en verdenssensasjon». Superlativene var mange i internasjonale medier da den norske operasangeren Kirsten Flagstad sto på scenen i 30-åra og starten av 40-åra.

Men i tiåra etter ble omtalen av verdensstjernen alt annet enn positiv i norske medier.

Kirsten Flagstad fikk stempel som en nazist og landssviker etter at hun forlot sin operajobb i USA, og dro hjem under krigen i 1941, til sin mann som var NS-medlem.

I «Konspirasjonen mot Kirsten Flagstad» skriver derimot forfatter Solbrekken at Flagstad ble utsatt for omfattende bakvaskelser og aktiv bekjempelse av norske myndigheter. Ambassaden i Washington skal ha forsøkt å stoppe karrieren hennes basert på falske anklager, hevder Solbrekken.

- Alvorlig og drastisk Forsker og sakprosaforfatter Ingeborg Solbrekken har også tidligere skrevet flere bøker om Kirsten Flagstad. I den nye boka har hun inkludert dokumenter i landssvikarkivet, dokumenter fra UDs arkiv og andre primærkilder.

LANSERING: Boklanseringen fant sted på Oeraen i Oslo: Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
LANSERING: Boklanseringen fant sted på Oeraen i Oslo: Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Hun har også funnet fram til dokumenter som har vært taushetsbelagt i 70 år.

- Nå er det bekreftet at myndighetene sto for en trakassering av Flagstad i ti år. Dette var en stor påkjenning for henne, og brakte henne i en for tidlig død, mener tidligere operasjef i Oslo, Bjørn Simensen, som også var til stede på pressekonferansen.

- Det er ikke ofte at norske myndigheter står i spissen for en trakassering, så dette er alvorlig og drastisk, sier han.

Han er blant flere som har sendt et brev til Kulturdepartementet som krever at det opprettes en internasjonal pris i Flagstads navn.

- Vi håper det opprettes en internasjonal ærespris som gjør at hun løftes opp blant de store, norske bautaer som Ibsen, Munch, Grieg, Abel og Nansen. Nå blir det satt et punktum i diskusjonen om hun ble utsatt for trakassering, nå må myndighetene gjøre sitt for at det blir et verdig punktum, sier han.

- Ikke nytt Den nye boka forsøker å tilbakevise mange av de sterkeste anklagene mot Flagstad, at hun var en nazist og sang for tyskerne under krigen. Solbrekken viser til at Flagstads mann Henry Johansen var NS-medlem til 1941, men at han var med på å finansiere Hjemmefronten og ble arrestert av tyskerne og så vidt unngikk å bli skutt for dette, forfatterens dokumentasjonen viser også at Johansen var ikke Norges største krigsprofitør slik han ble anklaget og fengslet for.

Flagstad var viden kjent for en klokkeklar og følelsesladd røst verden ikke hadde hørt maken til. Men sangfuglen ble strupet etter alle anklagene mot henne etter krigen.

Dagbladets klassiskanmelder, Ståle Wikshåland, mener imidlertid at sangeren har fått oppreising de seineste åra.  

- Historien om at det var noe politisk tvilsomt ved Flagstad, den er lagt død. Dette virker som et forsøk på å frikjenne henne for noe ingen har bebreidet henne for på veldig lang tid, sier han. 

FORFATTER: Ingeborg Solbrekjen har skrevet boka "Konspirasjonen mot Kirsten Flagstad. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
FORFATTER: Ingeborg Solbrekjen har skrevet boka "Konspirasjonen mot Kirsten Flagstad. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

I 1951 fikk Kirsten Flagstad på ny jobb ved «The Metropolitan» i USA og ble seinere første operasjef ved Den Norske Opera og ballet. Hun pryder nå den norske hundrelappen. 

Om hennes person Boka tar også opp operasangerens kompliserte forhold til sin datter og sine to ektemenn, og hvor vanskelig det var å være selvstendig arbeidende kvinne i første del av 1900-tallet. 

- Solbrekken forteller om hennes plager og stress som ikke en annen historiker kunne ha gjort, både når hun fortolker dokumentene eller hovedpersonen selv, sier Hans Fredrik Dahl.  

Forfatter Ingeborg Solbrekken er klar på at den offentlige sjikanen sangeren ble utsatt for, påvirket henne sterkt. 

- Det er klart at det påførte henne en stresslidelse, hun fikk en sterk belastning av muskler og skjelett. Hun levde i en konstant skrekk om hva som skulle bli de neste skriveriene om henne. Hun trakk seg dypt inn i seg selv, sier Solbrekken.

100 kroner / hundrelappen med Kirsten Flagstad
100 kroner / hundrelappen med Kirsten Flagstad Vis mer

- Det ville være sunt for vårt samfunnslegeme at myndighetene tok stilling til embetsverkets tidligere handlinger. På sine hjemmesider ber de om at mobbing i UD skal rapporteres, det må også gjelde tidligere tider, sier forfatteren fra scenen. 

Hun mener det ikke hjelper på ettermælet at plassen utenfor Operaen bærer Flagstads navn. 

- Det er ingen oppreisning. Det er like selvfølgelig som at vi har et Munchmuseum, sier Solbrekken bestemt fra scenen. 

Overfor Dagbladet forteller Solbrekken at hun mener en pris i Flagstads navn vil kunne gjøre mye for hennes omdømme, men først og fremst ønsker hun en beklagelse fra myndighetene. 

OPERA: Åse Klevland var konferansier og Lise Davidsen framførte "Ved Rondane" under pressekonferanse om den nye boka. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OPERA: Åse Klevland var konferansier og Lise Davidsen framførte "Ved Rondane" under pressekonferanse om den nye boka. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- UD bør uttale seg i denne saken, sier Solbrekken. 

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere anklagene som fremmes i boka overfor Dagbladet.

Kulturdepartementet bekrefter at de har mottatt et brev om ønske om en egen pris for Flagstad, men vil ikke kommentere saken ytterligere.

Den nå avdøde krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby var blant dem som ville renvaske operasangerinnen Kirsten Flagstad fra anklagene om nazisme.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram