GRUSOMT: En misjonær sammen med tre kongolesere som blir tvunget til å vise fram de avkuttede hendene til Lingomo og Bolenge før de ble drept av soldater i fristaten opprettet av Kong Leopold II. Bildet er tatt i 1904. Foto: NTB Scanpix
GRUSOMT: En misjonær sammen med tre kongolesere som blir tvunget til å vise fram de avkuttede hendene til Lingomo og Bolenge før de ble drept av soldater i fristaten opprettet av Kong Leopold II. Bildet er tatt i 1904. Foto: NTB ScanpixVis mer

Flere mennesker ble drept i den afrikanske «fristaten» enn under jødenes Holocaust

Da lille Belgia skulle breie seg i verden gråt trærne gummitårer. Kong Leopold II startet i 1885 et av kolonitidas blodigste prosjekter. «Fristaten Kongo» skulle være business. Det ble et holocaust.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Brussel, Den europeiske unionens hovedstad, er blitt utsatt for et brutalt terrorangrep. 22. mars var en mørklagt dag i lille Belgias historie. Men en stor og beksvart skygge hviler over landets koloniale fortid.Den belgiske monarken Leopold II, som kom til tronen i 1865, var besatt av en kongstanke. Landmassen han skulle være overhode for, var knuslete saker. Den matchet overhodet ikke hans eget ego. Noe måtte gjøres. Ikke med egoet, men med territoriet. Svaret var kolonisering.

Business og massemord Med utgangspunkt i to tilsynelatende tilforlatelige enheter, «Det Internasjonale Afrikaforbundet» og «Det Internasjonale Forbundet for Kongo», etablerte Leopold II Fristaten Kongo i 1885. Den ble iscenesatt som en storsinnet koloni, der velstandsproduksjon, frihandel og kristen moral skulle råde.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn