NEKTET VISNING: Malaysia og Indonesia kaster seg med i bølgen av muslimske land som ikke vil vise kinofilmen «Noah». Foto: Stellapictures
NEKTET VISNING: Malaysia og Indonesia kaster seg med i bølgen av muslimske land som ikke vil vise kinofilmen «Noah». Foto: StellapicturesVis mer

Flere muslimske land nekter å vise filmen

«Noah» ute i hardt vær.

(Dagbladet): Filmen «Noah», basert på den religiøse historien om Noahs ark, er blitt nektet visning i flere muslimske land etter at den ble sluppet på kino.

Nå hiver Malaysia og Indonesia seg på bølgen, og nekter filmen adgang til landets kinosaler.

Fokus på Gud Begge landene sa i går at portrettet av den båtbyggende profeten, spilt av Russel Crowe, gikk mot den Islamske lovgivningen.

Fortellinger og visuelle framstillinger av profeter er ikke tillat i Islam, da det ikke skal oppmuntres til å tilbe noen andre enn Gud.

- Denne filmen er ikke blitt tilgjengelig i Malaysia for å beskytte harmonien i det flerkulturelle og flerreligiøse samfunnet, sier Abdul Hamid i en offentlig uttalelse, ifølge Huffington Post.

Vil ikke provosere Sjefen for filmsensur i Indonesia, Muchlis Paeni, mener at plottet i filmen ikke stemmer overens med fortellingen om Noah både i Bibelen og Koranen.

- Vi må nekte filmen å bli vist i Indonesia, vi vil ikke vise en film som kan provosere og skape negative reaksjoner, sier han.

Flere indonesiske filmskapere tar til Twitter for å uttrykke sin misnøye over sensuren.

«Denne avgjørelsen er utrolig trist. Det er et steg bakover for Indonesia», skriver filmskaperen Joko Anwar på det sosiale nettsamfunnet.

Kunstnerisk frihet Det er ikke bare muslimene som har gått negativt ut mot filmen. Også flere konservative kristne har klaget over den ukorrekte framstillingen av profeten, og dommedagsflommen.

Paramount Pictures viser til at det har blitt tatt noen kunstneriske friheter med tanke på markedsføringen av filmen.

Koranen nevner bare 25 profeter ved navn, og Noah er en av dem. Han blir referert til som Nuh på arabisk.

Selv om det er vesentlige forskjeller i fortellingen om profeten i Bibelen og Koranen, nevner begge den store oversvømmelsen, og Noahs Ark som hadde med seg et par av all verdens dyr ombord i båten.