–MÅ SNAKKES OM: Seksuell trakassering blant kvinnelige og mannlige norske skuespillere må diskuteres, sier skuespiller Ellen Birgitte Winther. Her i «Valkyrien». Foto: NRK
–MÅ SNAKKES OM: Seksuell trakassering blant kvinnelige og mannlige norske skuespillere må diskuteres, sier skuespiller Ellen Birgitte Winther. Her i «Valkyrien». Foto: NRKVis mer

Weinstein-skandalen

Flere norske skuespillere står fram: - Menn har vært ekle og gått altfor langt

Skuespiller Ellen Birgitte Winther (41) opplevde trakassering i 20-åra. Samtidig beskriver en rapport oppsiktsvekkende detaljer fra hverdagen ved norske teatre.

(Dagbladet): Kvinner over hele verden publiserer nå historier om seksuell trakassering under emneknaggen #metoo. Aksjonen kom i gang etter fallet til en av Hollywoods mektigste menn, mogulen Harvey Weinstein, i starten av oktober.

Debatten om seksuell trakassering i den norske underholdningsbransjen pågår for fullt. Dagbladet kontaktet rundt 50 norske kvinnelige skuespillere for å høre om de har opplevd seksuell trakassering.

- Vært ekle

Skuespiller Ellen Birgitte Winther (41), blant annet kjent fra NRK-suksessen «Valkyrien», opplevde i 20-åra det hun beskriver som uønskede seksuelle tilnærmelser.

- Menn i maktposisjoner har vært ekle og gått altfor langt. Jeg avviste en mann hvor det lå i kortene hva han egentlig ønsket. Det var viktigere for meg å si nei, enn å få rollen. Jeg hørte ikke noe mer, men gudene vet om jobben var reell, eller om han ville lure meg, sier Winther til Dagbladet.

I og med at Winther avviste personen, har hun ikke følt seg som et offer i ettertid, sier hun, men tenkt på hendelsen som at hun «avviste en idiot».

- 99 prosent av dem man møter på jobb i Norge er bra folk, så er det enkelte tullinger som ikke forstår reglene. Vi må snakke om dette, og de må oppdras, fortsetter hun.

Kvier seg

Flertallet av de 50 personene Dagbladet har kontaktet svarer at de ikke har opplevd seksuell trakassering, men samtidig kvier flere seg for å fortelle om hendelser de har opplevd, eller har hørt fra kollegaer, offentlig. Skuespiller Trine Wiggen tror ikke teaterbransjen er verre enn andre yrker.

- At dette temaet belyses på grunn av Weinstein er veldig bra. Gapestokk- og mobbmentalitet er en annen side av det, og noe man skal være engstelig for, men jeg håper at menn som driver på sånn ser konsekvensene og skiter i buksa av skrekk. Slik at de slutter å misbruke makta si, sier Wiggen til Dagbladet.

KRITISK: Skuespiller Trine Wiggen.
Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix
KRITISK: Skuespiller Trine Wiggen. Foto: Anette Karlsen / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har hørt historier fra «gamledager» på Nationaltheatret om hvordan man kunne ligge seg til roller på sjefens kontor, fortsetter Wiggen.

Til det svarer teatersjef ved Nationaltheatret, Hanne Tømta, følgende overfor Dagbladet.

- Jeg ønsker ikke å spekulere i hva som kan ha skjedd før min tid, men den slags praksis er naturligvis helt utelukket på Nationaltheatret.

Tallenes tale

En undersøkelse laget av Sigrid Røyseng ved Handelshøyskolen BI og Bård Kleppe ved Telemarksforskning kaster lys over det som framstår som et isfjell av en ukultur ved norske teatre.

Dagbladet har fått tilsendt rapporten, som først ble gjennomført som en spørreundersøkelse i 2010 blant medlemmene i Norsk Skuespillerforbund. Seinere ble den fulgt opp med kildeintervjuer og publisert på nytt i 2016.

FLAGGSKIP: Nationaltheatret i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FLAGGSKIP: Nationaltheatret i Oslo. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Tallene taler for seg selv:

  • Mer enn én av 20 skuespillere i norske teatre sa at de hadde opplevd seksuell trakassering i løpet av det siste halvåret.
  • Seksuell trakassering er nesten fem ganger mer utbredt blant skuespillere enn i arbeidslivet generelt.
  • 45 prosent av skuespillerne rapporterte at de har blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet i løpet av det siste halvåret.

En anonym kilde som er intervjuet i rapporten forteller følgende til forskerne:

- Mange ønsker å bli skuespiller og det finnes mange av oss, men få jobber. Man må strekke seg langt for å få arbeid. Man kan lett havne i en situasjon hvor man kan bli offer for seksuell trakassering, uten å rapportere om det etterpå.

- Grove saker

Det var daværende leder av Norsk Skuespillerforbund, nå teatersjef ved Den Nationale Scene i Bergen, Agnete Haaland, som tok initiativ til undersøkelsen tilbake i 2010.

- Vi satte i gang denne etterforskningen på bakgrunn av misbruk av kvinner i skuespillerbransjen i Europa. Det var mye fokus på seksuell trakassering, sier Haaland og fortsetter:

- Var borte i grove saker i Norge, husker jeg. VI tok kontakt og enkelte forhold ble politianmeldt. Sakene gikk blant annet på objektifisering, og om tjenester for roller, sier Haaland til Dagbladet.

TRAKASSERT:  The New Yorker skal ha fått tak i det som angivelig skal være lyden av at Harvey Weinstein som forsøker å overtale en ung skuespillerene om å komme inn på rommet hans. Kvinnen skal før dette ha gått til politiet og forklart at produsenten skal ha antastet henne dagen før. Disse opptakene skal ha vært gjort av politiet. Video: CNN Vis mer

- Gjelder også menn

- Tematikken gjelder ikke bare kvinner, sier Ellen Birgitte Winther.

Hun har pratet med mannlige norske skuespillere de siste dagene, som også har opplevd seksuelt trakasserende oppførsel fra kvinner i maktposisjoner.

- Om menn velger å si noe på sosiale medier får de omtrent beskjed om «å klappe igjen og lage sin egen hashtag, for dette er bare for damene». Det er ikke greit. Dette gjelder alle, sier Winther.

Det var skuespiller Sofie Frost som for alvor fikk debatten til å rulle i Norge.

Hun sto fram og fortalte i Aftenposten om hvordan hun var offer for seksuell trakassering på to filmsett.

- Gode tilbakemeldinger

Blant annet blottet en filmregissør i 50-åra penisen sin foran henne, «som en del av hans kreative prosess».

Ved en annen anledning ble hun trakassert gjennom en hel innspillingsdag av en mannlig kollega. Hovedsakelig med ubehagelige kommentarer av seksuell art.

Mange har skrevet til henne om hendelser de har opplevd i yrket, og takker Frost for at hun står fram, sier hun.

- Tilbakemeldingene er utelukkende positive. Man blir objektifisert i film som kvinne, og mye av trakasseringen starter med nettopp det, sier Frost til Dagbladet.

Forbundslederen i Norsk Skuespillerforbund forteller at de tar meldinger om trakassering alvorlig.

- Vi har fått inn to saker om seksuell trakassering det siste halvåret. Hvert tilfelle er ett for mye. Vi tar det alvorlig, og ønsker en kultur hvor folk sier fra om slikt umiddelbart, sier Knut Alfsen.