Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Tekstere slutter i NRK:

Flere NRK-programmer går utekstet i jula: - Blir utestengt fra å ta del i det som skjer i samfunnet

Flere av teksterne i NRK slutter fordi de får for dårlige arbeidsvilkår, noe som fører til at programmer går utekstet. Norges Døveforbund fortviler. 

IKKE FOR DØVE: Marit Bjørgen vant kvinnenes 10 km fristil under Beitosprinten. Her sammen med Heidi Weng, som kom på 2.plass. Nå kan det bli vanskelig for døve å følge med på vintersport da NRKs tekstere slutter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE FOR DØVE: Marit Bjørgen vant kvinnenes 10 km fristil under Beitosprinten. Her sammen med Heidi Weng, som kom på 2.plass. Nå kan det bli vanskelig for døve å følge med på vintersport da NRKs tekstere slutter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere har NRKs tekstere jobbet som frilansere. Nå har imidlertid NRK ansatt flere av disse fast. Det opplyser NRK på sine nettsider. På grunn av denne prosessen har NRK nå i desember en underbemanning av tekstere.

- Flere av simultanteksterne her fikk tilbud om faste stillinger, men stillingsbrøken var svært lav. Så lav at flere bestemte seg for å ikke være med videre, sier leder for Tekster- og Oversetterforeningen i NRK (TOF), Marianne Hagen, til Dagbladet.

Spesielt er det de som sørger for direkteteksting av programmer som ikke er fornøyde med arbeidsvilkårene. For en tid tilbake gikk teksterne sammen og krevde fast ansettelse. Det ble gitt, men i svært små prosenter, til teksterne som arbeider turnus. De fleste av teksterne, også de med mange års fartstid i NRK, fikk avslag på kravet om fast ansettelse.

TEKSTER: Leder for Tekster- og Oversetterforeningen i NRK (TOF), Marianne Hagen.
TEKSTER: Leder for Tekster- og Oversetterforeningen i NRK (TOF), Marianne Hagen. Vis mer

Blant simultanteksterne er det flere som fikk tilbud om 21 % stilling. Hagen opplyser at det var hele fem som valgte å takke nei til fast stilling i avdelingen.

- Det har gjort at flere har valgt å ikke være med videre, og det er problemer med å få nok tekstere, noe som fører til at flere programmer går utekstet, sier Hagen.

- En slik prosentstilling er vanskelig å kombinere med annet arbeid, og er ikke nok til å leve av, sier Hagen, som understreker at hun ikke har vært direkte involvert i prosessen rundt ansettelsene av simultantekstere.

Hun forklarer at fordi de nå er underbemannet, er det flere programmer som sendes uten teksting.

- Det rammer de som er avhengig av dette, som for eksempel hørselshemmede, slår hun fast.

Takket nei

Henning Rodtwitt, som har jobbet som direktetekster i NRK i fire år, er blant dem som har takket nei til en fast stillingsbrøk ved NRK. Grunnen er at stillingsbrøken er for liten.

- Jeg har en 100 prosents stilling et annet sted, og har jobbet som tekster i NRK på frilansbasis. Jeg trivdes i NRK, men den stillingsbrøken jeg ble tilbudt er så liten at det er ikke verdt å si opp en annen jobb for. Den er for liten til å kunne leve av, sier han, og legger til at det er andre som har sterkere historier enn ham selv i denne saken.

Nå har han i stedet takket ja til en kontrakt som tilkallingsvikar i NRK.

- Det er en del som klarer å kombinere dette med andre jobber, men for andre blir det vanskelig, sier han.

Ekskluderes uten teksting

- Det er alfa og omega at alle programmene blir tekstet! Uten teksting er det svært mange døve og hørselshemmede som blir utestengt fra å ta del i det som skjer i samfunnet, skriver generalsekretær i Norges Døveforbund, Bjørn A. Kristiansen, til Dagbladet.

Han skriver videre at Døveforbundet har fått flere meldinger om manglende teksting den siste tiden.

- Det er svært uheldig at omorganisering av tekstere skjer på denne tiden av året i en høytid der familier og venner samles ved TV, understreker Kristiansen.

Tekstingen blir en måte for hørende og døve å kunne ta del i samme opplevelse på.

- Det vil oppstå situasjoner der døve/hørselshemmede familiemedlemmer nå vil bli ekskludert fra å se på favorittprogrammene sine sammen med de hørende familiemedlemmene, sier Kristiansen.

Går ut over vintersporten

- For det første er det veldig rart at NRK som et flaggskip for teksting gjør dette. Jeg oppfordrer dem til å tenke seg om på denne beslutningen. Det er uakseptabelt at over 700.000 mennesker skal ekskluderes fra viktige nyhetsprogrammer som Dagsnytt 18, sier generalsekretær i Hørselshemmedes landsforbund, Anders Hegre til TV 2.

Hegre mener dette er et brudd på Kringkastingsloven, som slår fast at det skal tekstes mellom klokken 18 og 23, så sant det er teknisk og praktisk mulig.

Ifølge TV 2 vil Dagsnytt 18, vintersport i helgene og programmet «Julebakst» lide under mangel på teksting.

Ifølge Tor Sigbjørn Pundsnes, leder for programpresentasjon i NRK, er kanalen i gang med rekruttering av tekstere, men han kan ikke spå hvordan det går.

- Det vi hadde ønsket å få til. Publikum vil gjerne ha vintersporten. Det er nettopp helgejobbing som gjør at vi trenger flere hoder, sier han.

- Ikke praktisk mulig

- Det er bare å beklage at vi ikke har nok tekstere nå som følge av denne omleggingen. Vi er helt enige i at programmene skal tilgjengeliggjøres med tekst, og vi jobber på spreng for å få tilgjengeliggjort disse sendingene, sier Pundsnes.

VIKTIG: Bjørn A. Kristiansen i Norges Døveforbund mener det er svært viktig at TV-programmer blir tekstet. Foto: Norges Døveforbund.
VIKTIG: Bjørn A. Kristiansen i Norges Døveforbund mener det er svært viktig at TV-programmer blir tekstet. Foto: Norges Døveforbund. Vis mer

Pundsnes forteller at det var viktig for NRK å omorganisere dette området, og få fast ansatte tekstere i stedet for frilansere, men at de har full respekt for de som har takket nei til å bli med videre.

- Det er synd at det er enkelte programmer vi ikke får tekstet. Derfor er vi godt i gang med å rekruttere. Det tar dessverre litt tid å rekruttere og lære opp, men vi er godt i gang med dette, sier han.

Pundsnes forklarer at etter at flere takket nei til faste stillingsbrøker, fikk de andre simultanteksterne tilbud om å øke sine stillingsbrøker.

- Men flere har takket nei til større stillingsbrøk. Noe av grunnen til det er nok at hovedtyngden av arbeidet ligger på kveldstid og i helger, sier han.

Som svar på påstanden om at NRK bryter Kringkastingsloven, sier han at NRK har ambisjoner som går langt utover lovkravet. Men at det på nåværende tidspunkt ikke er praktisk mulig på grunn av mangel på tekstere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!