TIDSSKILLE: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) mener klimastrategien for 2030 er et tidsskille i norsk klimapolitikk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TIDSSKILLE: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) mener klimastrategien for 2030 er et tidsskille i norsk klimapolitikk. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Debatt: Klima

Flere nyheter i klimameldingen

Regjeringens klimamelding viser at klimamålet for 2030 kan bli overoppfylt hvis vi gjennomfører vedtatt politikk.

Meninger

Vi lanserer blant annet et arbeidsmål for kutt i transportsektoren på 35-40 prosent, omfattende forbud mot oljefyr og forbud mot nydyrking av myr. Vi inviterer jordbruket til en avtale om klimakutt der deres eget mål om 20 prosent er et naturlig utgangspunkt. Det er derfor misvisende når Dagbladet i sin leder lørdag 17. juni kritiserer meldingen for å mangle ny politikk, og gjentar kritikken i en redaksjonell kommentar onsdag 21. juni. Vi lanserer ny politikk, men vi viser også at eksisterende politikk kan ta oss til målet hvis vi gjennomfører den.

De som savner nye grep i regjeringens klimastrategi for 2030, står for så vidt i en lang tradisjon i norsk klimapolitikk. Det har vært lagt større vekt på å lansere nye initiativer enn på å oppnå resultater. Miljødirektoratets beregninger av tidligere politikk har da også vist betydelige utslippsgap. Nå viser utslippsframskrivninger fra Finansdepartementet at vi på tre år har redusert 2020-gapet med tre fjerdedeler. Og 2030-målet kan altså bli overoppfylt ved gjennomføring av vedtatt politikk. Da bør det ikke forundre noen at regjeringen er vel så opptatt av å gjennomføre denne politikken som å finne på ny politikk.

Regjeringens valg om å samarbeide med EU i klimapolitikken betyr ikke bare økte ambisjoner, men også en mer systematisk, forutsigbar og internasjonalt forpliktende klimapolitikk. Vi vil for første gang få et eget utslippsbudsjett for ikke-kvotepliktige utslipp, vi må systematisk rapportere på framdriften og vi kan bli møtt med sanksjoner hvis vi ikke oppfyller forpliktelsene.

Klimastrategien for 2030 er derfor et tidsskille i norsk klimapolitikk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.