Flere politifolk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DNA-REGISTRET: John Olav Egeland skriver i Dagbladet 30.12.06 at det ikke har hevet seg noen kritiske røster til justisministerens forslag om et utvidet DNA-register. Det er feil. Venstre har flere ganger uttrykt bekymring for denne «biologiske revolusjonen». Vi er enige i at en fornuftig registrering og bruk av DNA er et viktig redskap i kampen mot kriminalitet. Venstre mener imidlertid at Storbergets forslag er for vidtgående.

VI ER BEKYMRET for en utvikling hvor borgerne stadig blir registrert og overvåket. Det må etter vår mening foreligge en reell fare for gjentakelse av en forbrytelse for at en person skal inn i DNA-registeret. Vi mener derfor at DNA-registeret bør være forbeholdt de som er idømt straff på seks måneders ubetinget fengsel. I Storbergets lovforslag vil enhver idømt forbrytelse som kan medføre frihetsstraff registreres. Dermed vil også førstegangskriminelle og personer som begår mindre alvorlige lovbrudd kunne registreres. Når listen legges lavt for hvem som skal registreres, vil en betydelig del av befolkningen komme i politiets søkelys. Og har du blitt registrert, er det ingen åpenbar vei ut. Målet for straffedømte er full rehabilitering til samfunnet. Derfor mener Venstre at det i lovteksten bør åpnes for sletting fra registeret etter en viss tid, med mindre den registrerte er dømt for nye lovbrudd eller andre viktige forhold tilsier at registreringen bør opprettholdes. Venstre vil advare mot å gi DNA-registeret overdreven betydning. Også riksadvokaten skriver i sin høringsuttalelse at de vil «advare mot at det stilles for store forventninger til effekten av en vesentlig utvidet registreringsadgang på oppklaringsstatistikken». Statsråd Storberget fremstiller registeret som løsningen på problemet med vinningskriminalitet. Men problemet i dag er ikke først og fremst at politiet ikke vet hvem de fleste gjengangerne er. Problemet er at politiet ofte mangler personell. Det er allerede i dag fullt mulig å ta fingeravtrykk og registrere flere, men det krever ressurser. Oslo politidistrikt har også uttrykt bekymring over at et utvidet register vil medføre økt ressursbruk for politiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer