- Flere programmer hvor en skrulling koker graut av reinlav?

NRKs nye lisensønske provoserer.

Vil ha mer penger:  Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ber om 170 millioner mer i lisenspenger. Det har fått kommentarfeltene til å koke over. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Vil ha mer penger: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ber om 170 millioner mer i lisenspenger. Det har fått kommentarfeltene til å koke over. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

(Dagbladet): I dag ble det kjent at noe av det første Thor Gjermund Eriksen gjorde som ny NRK-sjef var å be om 170 millioner mer i lisenspenger.

I sitt årlige lisensbrev til kulturministeren argumenterer han for at lisensen skal økes med 90 kroner, skriver nettstedet Kampanje.

Etter at Dagbladet gjenga saken har det vært frisk temperatur i nettdebatten.

Det har haglet med meldinger om NRK-lisensen i kommentarfeltet under saken, og de aller fleste er svært kritiske.

- Nord-Korea Mange tar til orde for å fjerne lisensen og er opprørte over at NRK ønsker seg mer penger gjennom lisensseddelen.

Enkelte utrykker også i kraftige ordelag at statskanalen bør legges ned og stiller spørsmålstegn ved hvorfor man lar «alle betale for noe bare noen få bruker».

«Hvor i H.... er demokratiet her?? Minner litt om demokratiet (sic) i Nord-Korea», skriver Champ96.

Brukeren Cor to Norvegese lurer påhva Eriksen skal bruke 170 millioner kroner til:

«Flere programmer om gudsforlatte knauser hvor det bor en eller annen skrulling som koker graut av reinlav?», spør nettdebattanten.

- Lisensen første som ryker - Hallgeir Kvadsheim, økonom og tidligere programleder i «Luksusfellen». Hvorfor er folk så sinte på NRK-lisensen?

- Det er vanskelig å peke på enkeltårsaker, men det at det er en utgift som man blir tvunget til å betale tror jeg mange har vanskelig for å akseptere.

Kvadsheim tror at folks endrede TV-vaner med streaming av TV-innhold fra nettet bidrar til at mange ser negativt på lisensen.

- Mange føler at de betaler mye for noe de ikke trenger. Det har vært gjort undersøkelser som viser at NRK-lisensen er den utgiften folk prioriterer lavest når de får dårlig råd. Da jeg jobbet med «Luksusfellen» så jeg også det samme. Lisensen er det første folk lar være å betale når det begynner å knipe økonomisk, forteller han.

Høy oppslutning Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier til Dagbladet at oppslutningen om NRK-lisensen er veldig høy.

- Det vil alltid være motstand mot den type skatter, men det er feil å si at lisensen er upopulær. 70 prosent mener at de får mye ut av å betale lisens, og det er svært høyt sammenliknet med andre land som har lisens. Og det er jo heller ikke de som betaler lisensen med glede som deltar i kommentarfeltene i nettaviser, sier Eriksen.
 
- Kan nye tilbud som strømmetjenester føre til at oppslutningen om lisensen faller?

- Jeg tror ikke det. Det avgjørende er at vi leverer et godt tilbud som publikum føler er relevant. I 2012 brukte 88 prosent av befolkninga et NRK-produkt daglig, og det er en meget høy oppslutning. Vi har levert mye bra materiale, og det er avgjørende at vi fortsetter med det, sier Eriksen.

- Lite aksept: - At det er en utgift man blir tvunget til å betale tror jeg mange har vanskelig for å akseptere, sier økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim om NRK-lisensen.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
- Lite aksept: - At det er en utgift man blir tvunget til å betale tror jeg mange har vanskelig for å akseptere, sier økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim om NRK-lisensen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer