Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Flere skuespillere skadd, og publikummere har besvimt

George Orwells «1984» går på helsa løs på Broadway.

TØFFE TAK: Skuespiller Olivia Wilde har endelig fått sin Broadway-debut - og det har gått hardt for seg med skader og besvimelser. Foto: NTB Scanpix
TØFFE TAK: Skuespiller Olivia Wilde har endelig fått sin Broadway-debut - og det har gått hardt for seg med skader og besvimelser. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skuespiller Olivia Wilde forteller til The Hollywood Reporter at hele teamet på scenen gir alt i forbindelse med oppsetningen av kultklassikeren som George Orwell skrev i 1948.

- Intens forestilling

Ved å stokke om de to siste tallene i året Orwell fullførte romanen, fikk den tittelen «1984». Det dystopiske verket blir betegnet som et av de viktigste i litteraturen når det gjelder å tegne et bilde av framtida, om individ mot statsmakt og om å bli overvåket og kontrollert.

OVERVÅKET: Teaterplakaten er malt rett på veggen, under et overvåkingskamera. Kledelig for et stykke som handler om overvåking. Foto: NTB Scanpix
OVERVÅKET: Teaterplakaten er malt rett på veggen, under et overvåkingskamera. Kledelig for et stykke som handler om overvåking. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Teateroppsetningen går på helsa løs, for både skuespillere og publikum.

- Vi gjør alt som er nødvendig for å fortelle historien riktig, og det er en intens fortelling, sier Olivia Wilde til nettstedet - og forteller hvordan hun og kollegene virkelig får gjennomgå.

Kollega brakk nesa

Olivia Wildes Broadway-debut har vært alt annet enn enkel, forteller hun. Det har vært smertefullt og trøblete med flere skader blant skuespillerne.

I tillegg til brukket halebein, har hun også fått et dypt kutt i leppa.

HARD MEDFART: Olivia Wilde. Foto: NTB Scanpix
HARD MEDFART: Olivia Wilde. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Medskuespilleren Tom Sturridge brakk nesa på førpremieren, og fire publikum har så langt besvimt, opplyser nettstedet.

Ifølge NPR er det stykkets «magevrengende» natur, med blant annet tortur, som har fått noen av publikummerne til å forlate teateret.

- Krever hard innsats

- Jeg har alltid ønsket å gjøre Broadway. Har følt at jeg ikke kan kalle meg ordentlig skuespiller før jeg har vært her, sier Wilde i intervjuet, og så legger hun til.

- Harde tider krever hard innsats.

Boka handler om klasseinndeling i et samfunn der overvåking er helt sentralt - og der et fåtall på toppen, kalt Partiet, har kontrollen ved hjelp av «Big Brother». Derav tittelen på reality-serien: «Storebror» som alltid ser deg.

Orwell-utrykk

George Orwells klassiker «1984», som først ble publisert i 1949, klatret i dagene etter innsettelsen av Donald Trump til toppen av Amazons bestselgerliste.

Etter Trumps tidligere rådgiver Kellyanne Conways uttalelse om «alternative fakta», kom det en rekke meldinger på nettsamfunnet Twitter, med referanser til George Orwells dystopiske roman.

I et debattprogram på CNN slo Washington Posts-journalist Karen Tumulty også fast at «alternative fakta er et George Orwell-uttrykk». Flere har også sammenlignet uttrykket «alternative fakta» med begrepet «nytale» som beskrives i Orwells roman, skriver The Guardian. I boken ble dette begrepet brukt om et oppdiktet språk som tok sikte på å fjerne personlige tanker. Orwell lanserer også begrepet «dobbeltenke», som betyr «makten til å holde to motstridende oppfatninger i hodet samtidig, og akseptere begge to».

Hele Norges coronakart