Flere søtsaker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

BOK: Du finner dem på alt fra flyplasser og kiosker til såkalte seriøse bokhandlere. Lik snop ligger de nær disken slik at de er lette å nappe med seg i et svakt øyeblikk. Gyldendals litterære Drops-serie omtales som bydamenes kiosklitteratur. De surfer på en tilsynelatende uendelige Brigdet Jones-bølge. Et fellestrekk ved forfatterne er at de er høyt utdannede kvinner i noen og tredveårene, gjerne med bakgrunn i reklame eller journalistikk.

Uvisst av hvilken grunn, er det foreløpig ingen norske forfattere med i serien som nå rommer 21 bind. Tvetydig

Det å la ei bok bli en del av et vellykket «konsept» som dropsserien, er tvetydig. Bøkene selger automatisk som del av serien. På den annen side tvinges de inn en lettere feelgood-sjanger, som betyr at leserne ikke forventer annet enn å bli underholdt. Det spørs om ikke «Bittersøt», holder en så høy standard at den ville klart seg bedre på egen hånd.

Oxford-utdannede Roopa Farooki er født i Lahore og vokst opp i London. Hun er en av de mange velutdannede asiater som skildrer den etter hvert omfattende britiskasiatiske kulturen. Nå kan ikke Farooki måle seg med en forfatter som for eksempel Jhumpa Lahiri. Men slektsromanen «Bittersøt» er god nok. Den starter i Bengal i 1950 der en velstående Oxford-utdannet bengaler lures inn i et ekteskap med en bedagelig og løgnaktig tenåringsjente som ikke engang kan lese. De får datteren Shona, hvis eneste morsarv er løgnen. Hun flykter til London med sin store kjærlighet, som egentlig ikke er fin nok for henne. Forviklinger

«Bittersøt» er et forviklingsdrama om løgn og kjærlighet. Skjebnen vil at Shona ender i nabolaget til sin snille, men litt veike far som er blitt bigamist. Dette skal vise seg skjebnesvangert for hennes barn: To tvillingsønner hvorav den ene er en litt feminin og skoleflink Oxford-student. Den andre en smellvakker musiker som snobber nedover, legger seg til en asiatisk slang og starter et indie-punk-rock band. Mot slutten skal alle løgnene ende i et dramatisk klimaks en Shakespeare verdig. Passer inn

Om svenske Kajsa Ingemarssons debutroman «På det fjerde skal det skje» er det ikke så mye annet å si enn at den passer inn i serien.

Ingermarsson er allerede representert med «Små sitroner gule». I debuten forteller hun om Paula på noen og tretti som verken vet hva hun skal bli, eller hvem hun skal elske. Den snille politisamboeren hennes venter og venter på egoistiske Paula som ikke kan lage mat, som aldri rydder eller vasker, som ikke vil ha barn og som helst vil være full når de elsker.

Boka inneholder de sedvanlige dropstemaene om én venninne som svikter når hun får barn, og en annen som forvandles fra grå mus til forførerske. Mens Paula selv roter seg bort i en eldre tv-kjendis som er enda mer selvopptatt enn henne. Boka er verken hylende morsom eller anmassende. Men når heller aldri de store høyder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer