AVGJØRENDE: Megyn Kelly støttet Gretchen Carlsons beretning om seksuell trakassering ved gigakanalen Fox News. Konsekvensen ble at flere kvinner stod frem, og at den mektige sjefen Roger Ailes fikk sparken. Foto: AP / Scanpix. 
AVGJØRENDE: Megyn Kelly støttet Gretchen Carlsons beretning om seksuell trakassering ved gigakanalen Fox News. Konsekvensen ble at flere kvinner stod frem, og at den mektige sjefen Roger Ailes fikk sparken. Foto: AP / Scanpix. Vis mer

Flere tiår med systematisk sextrakassering rulles opp

Etter at flere kvinner sto frem måtte den mektige sjefen gå. 

Kommentar

Et seksuelt framstøt kan være langt mer enn et seksuelt framstøt. Og den pågående sexskandalen i Fox News har politiske, mediepolitiske og kjønnspolitiske forgreininger.

Gretchen Carlson, tidligere ankerkvinne i den gigantiske, høyrepopulistiske tv-kanalen, saksøkte kanalens mektige sjef Roger Ailes for seksuell trakassering, og mente hun hadde fått sparken fordi hun hadde avvist ham.

Snart sluttet Megyn Kelly, den største kvinnelige profilen på Fox-skjermen, seg til Carlsons sak, og fortalte at hun også hadde fått uønsket seksuell oppmerksomhet fra sjefen. Siden har over 25 andre kvinner stått fram, og tegnet et bilde av en kultur der trakasseringen var systematisk og utilslørt, og der Ailes og andre sjefer ikke la skjul på at en nøkkel til å bli forfremmet for de billedskjønne kvinnelige ansatte lå i å stille seg seksuelt til tjeneste.

Nå har Ailes fått sparken, og mediemogul Rupert Murdoch, som eier Fox, har gått inn som midlertidig sjef. Alt tyder imidlertid på at det ikke var Murdoch selv, men sønnene James og Lachlan, som også har lederstillinger i Murdochs medieimperium, som ville ha Ailes vekk. De så sitt snitt mens faren var på ferie med sin nye kone, Jerry Hall. Rupert Murdoch, som har jobbet tett med Ailes i flere tiår og tjent enorme summer på Fox News, kunne egentlig tenke seg å trenere saken og satse på at den blåste over. Sønnene, mer moderne menn som skjønner at trakassering må tas alvorlig i 2016, ville komme kritikerne i forkjøpet og handlet raskt. Ailes måtte forlate livsverket, men fikk en fallskjerm på førti millioner dollar som glanset plaster på såret.

En rekke spørsmål står likevel igjen. Under Ailes' ledelse var Fox News instrumentell i å bygge opp Donald Trumps presidentkandidatur, og ga ham den tiden han ville ha på lufta. Om Fox nå velger en erstatter som vil følge Ailes' linje eller unngå en for klar preferanse for kandidater som snakker kanalens språk, kan få konsekvenser for valgkampen.

Et annet spørsmål er hvilken presedens saken vil sette for konsekvensene av seksuell trakassering. Ailes-skandalen kan likne på den ferske Cosby-skandalen. Også der var det snakk om et helt liv med seksuell utnytting, som etter langt om lenge kom tilbake og felte en aldrende storhet. Også der var det snakk om forhold som hadde vært kjent lenge, men som ikke ble tatt alvorlig før en rekke kvinner sto fram med liknende historier. I begge tilfeller er det snakk om at de første som tar steget, blir mistenkeliggjort og marginalisert, før de får støtte av andre. Trakassering er vanskelig å bevise, og frykten for å ødelegge sin egen karriere, er sterk for dem som opplever det. Ailes-skandalen viser en framgangsmåte som fungerer. Det er neppe siste gang den blir tatt i bruk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.