KOMMENTARER

Flere tiår med systematisk sextrakassering rulles opp

Etter at flere kvinner sto frem måtte den mektige sjefen gå. 

AVGJØRENDE: Megyn Kelly støttet Gretchen Carlsons beretning om seksuell trakassering ved gigakanalen Fox News. Konsekvensen ble at flere kvinner stod frem, og at den mektige sjefen Roger Ailes fikk sparken. Foto: AP / Scanpix. 
AVGJØRENDE: Megyn Kelly støttet Gretchen Carlsons beretning om seksuell trakassering ved gigakanalen Fox News. Konsekvensen ble at flere kvinner stod frem, og at den mektige sjefen Roger Ailes fikk sparken. Foto: AP / Scanpix.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Et seksuelt framstøt kan være langt mer enn et seksuelt framstøt. Og den pågående sexskandalen i Fox News har politiske, mediepolitiske og kjønnspolitiske forgreininger.

Gretchen Carlson, tidligere ankerkvinne i den gigantiske, høyrepopulistiske tv-kanalen, saksøkte kanalens mektige sjef Roger Ailes for seksuell trakassering, og mente hun hadde fått sparken fordi hun hadde avvist ham.

Snart sluttet Megyn Kelly, den største kvinnelige profilen på Fox-skjermen, seg til Carlsons sak, og fortalte at hun også hadde fått uønsket seksuell oppmerksomhet fra sjefen. Siden har over 25 andre kvinner stått fram, og tegnet et bilde av en kultur der trakasseringen var systematisk og utilslørt, og der Ailes og andre sjefer ikke la skjul på at en nøkkel til å bli forfremmet for de billedskjønne kvinnelige ansatte lå i å stille seg seksuelt til tjeneste.

Nå har Ailes fått sparken, og mediemogul Rupert Murdoch, som eier Fox, har gått inn som midlertidig sjef. Alt tyder imidlertid på at det ikke var Murdoch selv, men sønnene James og Lachlan, som også har lederstillinger i Murdochs medieimperium, som ville ha Ailes vekk. De så sitt snitt mens faren var på ferie med sin nye kone, Jerry Hall. Rupert Murdoch, som har jobbet tett med Ailes i flere tiår og tjent enorme summer på Fox News, kunne egentlig tenke seg å trenere saken og satse på at den blåste over. Sønnene, mer moderne menn som skjønner at trakassering må tas alvorlig i 2016, ville komme kritikerne i forkjøpet og handlet raskt. Ailes måtte forlate livsverket, men fikk en fallskjerm på førti millioner dollar som glanset plaster på såret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer