Debatt: Metoo i skolen

Flere tiltak mot metoo

Det er lett å bli sint når vi leser #metoo-historiene fra skolegårdene. Slik oppførsel er uakseptabel. Alle elever har rett på et godt og trygt skolemiljø.

ANSVAR: Det er vi voksne som har ansvar for at barna og ungdommene våre har det godt på skolen. Den jobben skal vi aldri slutte med, skriver innsendern. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ANSVAR: Det er vi voksne som har ansvar for at barna og ungdommene våre har det godt på skolen. Den jobben skal vi aldri slutte med, skriver innsendern. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Meninger

I et innlegg i Dagbladet løfter barneombudet tre tiltak for å hindre at barn og unge opplever seksuelle krenkelser i skolen. Vi er i gang med flere tiltak.

Så tidlig som i barnehagen er seksualitet og grensesetting et tema. Det er tatt inn rammeplanen og det finnes videreutdanningstilbud for barnehagelærere om læringsmiljø og pedagogisk ledelse. Gode holdninger begynner før barna møtes i skolegården.

Dagens læreplaner legger godt til rette for at elevene lærer om grensesetting, respekt og spørsmål knyttet til seksualitet og kjønn. Det vil det fortsatt gjøre i de nye læreplanene som snart sendes på høring. Jeg forventer at skolene og lærerne løfter dagsaktuelle temaer som #metoo i undervisningen på en god måte.

Barneombudet etterspør kompetanse. Studentene som går på grunnskolelærerutdanningen får denne kompetansen i dag. Lærerstudentene skal kunne håndtere mobbing og trakassering, og arbeide med elevenes holdninger. I regjeringens opptrappingsplan mot vold og overgrep, er det flere tiltak som tar for seg kompetanseheving for å forebygge og håndtere seksuelle krenkelser. Siden 2017 har mer enn 800 skoler og barnehager over hele landet økt sin kompetanse på temaet.

Vi er ikke ferdige med å styrke kompetansen i barnehagene og skolene når det gjelder seksualitetsundervisning og forebygging av seksuelle krenkelser.

Det er vi voksne som har ansvar for at barna og ungdommene våre har det godt på skolen. Den jobben skal vi aldri slutte med.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.