Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Flere trusler mot Norge

Ingress

Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterretningstjenesten la i går fram sin årlige rapport om truslene mot norsk sikkerhet og nasjonale interesser. Den tegner et bilde av en situasjon som er kompleks og krevende. Framfor alt viser rapporten at nasjonal sikkerhet ikke er geografisk avgrenset til nærområdene. Norge er vevd inn i de fleste pågående eller potensielle konfliktene i verden, både av politiske og økonomiske grunner. Vi har en åpen økonomi med stor internasjonal aktivitet, bl.a. knyttet til petroleumsvirksomhet og skipsfart. Og Norge deltar aktivt både som fredsnasjon (f.eks. i Midtøsten) og som krigsnasjon (i Afghanistan og tidligere i Libya og på Balkan). Dette gjør Norge sårbart på flere måter, forhold som reflekteres i et sammensatt trusselbilde.

Rapporten fra e-tjenesten tar for seg de viktigste områdene der konflikter, maktforskyvninger eller terror kan tenkes å true Norge. Nordområdene omfatter havområder og ressurser som er svært viktige for utviklingen av norsk økonomi. Samtidig satser Russland meget sterkt i nordområdene, både når det gjelder økonomisk og militær aktivitet. Politisk er relasjonen til Russland stabilt god, men på norsk side er man også opptatt av den markante russiske styrkeoppbyggingen i området.

E-tjenesten peker samtidig på at det pågår et foruroligende rustningskappløp i Asia, ledet an av Kina. Tjenesten mener faren for regionale konflikter er stigende. I frykt for et mer selvhevdende Kina søker nabolandene tettere til USA. Regionale konflikter, eller et mer ustabilt kinesisk lederskap, har potensial til å påvirke verdensøkonomien med fatale konsekvenser. Midtøsten og Nord-Afrika er et annet område hvor det hersker massiv ustabilitet som kan utvikle seg til regionale kriger. Her representerer Syria et spesielt problem for Norge og Vesten. E-tjenesten mener 40- 50 nordmenn har kjempet for ytterliggående jihadistgrupper i den syriske borgerkrigen. Det pekes på at disse ekstremistene får ideologisk påvirkning og opplæring som gjør dem i stand til å gjennomføre terroraksjoner i Vesten på et seinere tidspunkt.

Truslene i det digitale rom er stigende. Ifølge rapporten øker angrepene mot Norge i cyberspace, og det er statlige aktører (bl.a. Russland og Kina) som utgjør den største trusselen. E-tjenesten nevner ikke noe om sin egen aktivitet på området, men fra Snowden-dokumentene vet vi at den har betydelige kapasiteter når det gjelder signaletterretning og inntrenging i andre lands datasystemer. Det kan være greit å huske når vi skal vurdere den nasjonale sikkerheten på en helhetlig måte. Norge er også en betydelig aktør når det gjelder etterretning og spionasje.

Hele Norges coronakart