Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Flere TV 2-profiler bekymret

«Dokument 2»s «far», Gerhard Helskog, mener historie går tapt om magasinet legges ned.

BEKYMRET: Tidligere «Dokument 2»-profil Gerhard Helskog mener programmet er en institusjon i norsk journalistikk. Foto: SCANPIX
BEKYMRET: Tidligere «Dokument 2»-profil Gerhard Helskog mener programmet er en institusjon i norsk journalistikk. Foto: SCANPIX Vis mer

(Dagbladet.no): TV 2 må fram med sparekniven for tredje gang på halvannet år.

150 millioner skal kuttes som følge av en inntektssvikt på 400 millioner kroner. 100 ansatte i selskapet må gå, og det eldste dokumentarprogrammet i norsk TV-journalistikk, «Dokument 2», blir sannsynligvis lagt ned fra nyttår.

- Veldig bekymret
En av de mest kjente TV 2-profilene, tidligere «Dokument 2»-journalist Gerhard Helskog, reagerer med bekymring på nyheten. Helskog var med og startet dokumentarprogrammet ved TV 2s fødsel i 1992.

- Jeg er veldig bekymret over dette. I 17 år har «Dokument 2» bygget et fagmiljø som er helt spesielt. Etter hvert kom NRK med Brennpunkt. Men «Dokument 2»  har det eldste miljøet, og veldig dyktige journalister. Jeg er ikke bekymret for dem som jobber der, de er så dyktige og ettertraktede at de får seg jobb uansett, sier Helskog.

Han mener det vil bli vanskelig for TV 2 å bygge opp et tilsvarende journalistisk miljø dersom kanalen skulle angre avgjørelsen om nedlegging.

- Det er vanskelig å erstatte «Dokument 2». Man får ikke den samme kompetansen hvis man kjøper ferdigproduserte dokumentarer fra produksjonsselskaper, mener han.

- Historie går tapt

I et intervju om nedleggelsen lanserer imidlertid TV 2s nyhetsdirektør Kjell Øvre Helland nettopp innkjøpt materiale som en mulighet.

- Det er beklagelig at vi ikke kan drive videre «Dokument 2». Den sammenhengende fortellingsformen er viktigere nå enn noen gang, nå som nyhetsvirkeligheten er så fragmentert. Vi gjør en vurdering på hvordan vi kan bringe dokumentarfilmformen videre selv om vi ikke har «Dokument 2» - for eksempel med innkjøpt materiale. Unikt innhold må vi klare å lage, ellers har vi ikke noe å selge, sier Helland til Dagbladet.no.

Helskog understreker at han ikke driver med surmuling overfor TV 2.

- Jeg er glad i TV 2, men det går noe historie tapt hvis «Dokument 2» legges ned. Redaksjonen har spisskompetanse på å lage dokumentar. «Dokument 2» er en institusjon i norsk journalistikk, sier han.

Både «Tabloid» og «God morgen, Norge!» kan være i faresonen for nedleggelse. Kjell Øvre Helland sier begge programmene - og alle andre - er under vurdering i forhold til sendeskjema og lønnsomhet.

- Håper på det beste
Nils Gunnar Lie, en av «God morgen, Norge!»s fire programverter, sier han er forberedt på alt.

- TV 2 går i motbakke, og nå blir alle steiner snudd. Alt kan skje, og jeg er forberedt på det meste. Jeg håper man kommer fram til best mulig løsninger.

Lie synes det er beklagelig hvis «Dokument 2» blir nedlagt.

- Det ville være veldig trist. «Dokument 2» er en av våre viktigste redaksjoner, og står for grundig, gravende journalistikk.

Avventer situasjonen
«Tabloids» programleder, Trude Teige vil i kveld ikke kommentere sitt programs situasjon som følger av TV 2-kuttene.

- Jeg avventer og ser hvile konsekvenser dette kan ha for «Tabloid», og har ingen kommentar utover det, sier Teige til Dagbladet.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media