BEKYMRET: Elvenes hevder Ap ikke er bekymret for soningskøen, men det er vi, skriver artikkelforfatteren. Foto: Stortinget
BEKYMRET: Elvenes hevder Ap ikke er bekymret for soningskøen, men det er vi, skriver artikkelforfatteren. Foto: StortingetVis mer

Flere veier til mål

Høyre har tydeligvis ingen kvaler.

Meninger

Hårek Elvenes hevder at Arbeiderpartiet ikke er bekymret for soningskøen. Det er vi, og det vet Elvenes. Vi har i alle sammenhenger arbeidet for å få ned soningskøen. En soningskø som gikk ned under Stoltenberg II regjeringen, men som i Solbergs to år, har økt med rundt 100.

Vi vil ha soningskøen ned. Raskt. Uten å sende innsatte til Nederland. Vi foreslo nytt fengsel for ett år siden, noe Høyre stemte ned. Vi har foreslått penger til alternative soningsformer som ville ha redusert køen med det den har vokst under denne regjeringen. Vi vil redusere køen uten å sende innsatte til Nederland, slik vi gjorde etter at vi overtok en kø på mer enn 2500 forrige gang Høyre var i regjering. Den var mer enn halvert da Høyre overtok.

Arbeiderpartiet vil bruke den mer enn kvarte milliarden Elvenes vil sende til Nederland hvert år i fem år, på investeringer og arbeidsplasser i Norge. Vi vil øke bruken av alternative straffeformer, som er rimeligere og viser seg å ha mindre tilbakefall enn ordinær fengselsstraff. Disse kan iverksettes straks. Høyre har sagt nei i 2014 og 2015. De har valgt å sette to i en celle, noe som øker, ikke minsker risikoen for at de kommer ut mer kriminelle enn da det ble satt inn. Vi mener de som venter på soning skal raskt inn, og vi vil ha dem ut igjen etter soning mindre kriminelle enn da de kom inn.

Høyre har tydeligvis ingen kvaler med dette forslaget, slik mange høringsinstanser har og som kun får KrFs støtte. Ifølge Elvenes er det vi andre som ikke har skjønt det som er åpenbart for Høyre. Elvenes hevder jeg sier det ikke er rehabiliterings- og velferdstiltak i fengselet i Nederland. Det har jeg aldri sagt, og det vet Elvenes. Det var jeg også klar på overfor Nederlandske myndigheter da komiteen besøkte dem i vår. Arbeiderpartiets innvendinger er ikke knyttet til hva Nederland tilbyr. Verken jeg eller Arbeiderpartiet hevder at soningsforholdene i Nederland er uverdige. Men de lovmessige unntakene det er behov for, og de konsekvenser det får for innsattes rettigheter og rehabilitering for å få dette til, har reist mange og alvorlige innvendinger i alle høringsrunder. Det bekymrer oss. Derfor vil vi øke innsatsen i Norge. Til forskjell fra Høyre.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.