Flerkoneri eller slavemoral

Kan en liberaler forsvare et forbud mot flerkoneri?

FLERKONERI: Kan hensynet til rettferdighet forsvare forbudet mot flerkoneri, spør Aksel Braanen Sterri. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
FLERKONERI: Kan hensynet til rettferdighet forsvare forbudet mot flerkoneri, spør Aksel Braanen Sterri. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer
Meninger

Advarsel: Denne teksten er skrevet fra en manns perspektiv.

Jeg er en stor tilhenger av kardemommeloven: Så lenge du ikke plager andre og er grei og snill, så kan du gjøre hva du vil. Kardemommeloven er grunntanken i både rettssystemet og liberalismen, den rådende tankeretningen innen politisk filosofi. Likevel er forbud mot flerkoneri og «flermanneri», altså polygami, utbredt.

Kan forbud mot flerkoneri forsvares?

Legger vi kardemommeloven til grunn avhenger det av om en frivillig kontraktinngåelse mellom en mann og to eller flere damer «plager» eller skader andre.

Siden kvinner er en knapp ressurs og det er like mange kvinner og menn, vil det være kamp om damene. Når noen får to, får andre null. En åpenbar skade, vil den tapende parti si. Men vi tillater liknende skader i mange andre sammenhenger. Folk får lov til å hope opp formuer, selv om andre trenger pengene mer.

Bør sjalusi kunne begrense noens rett til å ha flere koner om konene selv vil det?

Filosofen Friedrich Nietzche ville trolig gitt en strategisk begrunnelse for forbudet: Lover mot flerkoneri er de svakes begrensning av den sterke. De uten dametekke bruker lovene til å begrense alfahannene og sikre seg tilgang på kvinner.

Men loven kan også gis en moralsk begrunnelse. For selv om noen har mulighet til å stikke av med mange damer, ville ikke det være rettferdig. Vi har ikke selv valgt vårt sjekketalent, vår humor eller vårt utseende. Da er det heller ikke rettferdig at noen skal få to koner og andre ingen.

(Kvinnene vil trolig reagere på at de er gjenstand for en slik omfordeling, men det får være gjenstand for en annen tekst.)

Det finnes også samfunnsorienterte argumenter for et forbud mot polygami.

Flere har sporet de rasistiske og antifeministiske mennenes sinne til deres manglende drag på damene. Evolusjonspsykologen David Buss mener også støtten til terrororganisasjonen IS kan forklares av polygami. En skjev kjønnsratio øker nemlig forekomsten av såkalt «coalitional aggression» med mål om å kapre kvinner.

Det å unngå en slik utvikling, bør gi selv alfahannen en god nok grunn til å begrense seg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.