Flerstemt rett fra hjertet

De er herlige, guttene i Berlevåg mannskor, langt mer opplivende selskap enn enkelte Hollywood-stjerner på tomgang for milliardlønn.

I Knut Erik Jensens levende og varmhertede fokumentar stiger koret furet værbitt fra, de synger ut mot havet med istapper i nesene og mot i brystet, oppegående herremenn i sin beste alder, opp til 95 år, under ledelse av dirigent Odd Marino Frantzen i rullestol.

Skarpsindig

Hver og en av dem har saftige og skarpsindige betraktninger å by på i tillegg, det være seg om kapitalisme eller kommunisme, kvinnfolk eller fisk - og noen av dem vil muligens hevde at kvinnfolk og fisk kan være ett og det samme

I alle fall har fisken preget dem like mye som damene. For Jensens dokumentar dreier seg jo ikke bare om et kor. Den er et portrett av et samfunn med havet som livsgrunnlag, med sjøen som alliert og motstander, et samfunn som har overlevd med og mot skiftende konjunkturer - under værforhold uten formildende omstendigheter. Der koret er tilfluktssted for sang, glede og sosial omgang og omsorg.

Muntert og fikst

«Heftig » Begeistret» er en kjærlighetserklæring til Finnmark og Nord-Norge som berører langt sterkere enn Kunt rik Jensens spillefilmer fra landsdelen. det skyldes de levende menneskene, som får være slik de er i barske og praktfulle omgivelser, med muntre, ettertenksomme og treffende kommentarer i en underholdende og vakker film - full av kostelige scener fra mannskorets ymse aktiviteter. Her er mangfold fikst og talende presentert, ingen ensidig sutring på vegne av landsmenn i nord.

Klagesang er ikke hva vi venter av bBrlevåg mannskor. Livet kan være tøft, men det fins alltid en passende sang.

UT MOT HAVET</B>