Flertall for å la Høyblokka stå

Av de som skal si sin mening om nytt regjeringskvartal i dag, sier ingen ja til å rive Høyblokka.

FOR BEVARING Et flertall av de som deltar på et åpent møte i regjeringskvartalets framtid er for bevaring viser en ringerunde Dagbladet har foretatt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FOR BEVARING Et flertall av de som deltar på et åpent møte i regjeringskvartalets framtid er for bevaring viser en ringerunde Dagbladet har foretatt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag inviterer kommunal og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner, 13 instanser til et åpent høringsmøte om framtiden til regjeringskvartalet. En ringerunde til deltakerne viser et klart flertall for å bevare høyblokka.

Har tatt for lang tid Daglig leder i Oslo bys vel, Jan Sigurd Østberg, ber regjeringen bevare Høyblokka. Han mener avklaringen burde kommet for lenge siden.

- Det er en skandale at politikerne har brukt to og et halvt år på å klø seg i hodet. I etterkant av 11. september-terroren mot Pentagon ble bygget reparert omgående og de fysiske sårene ble visket ut, sier Østberg.

VIL BEVARE: Jan Sigurd Østberg, daglig leder i Oslo Byes Vel, mener Høyblokka må bli stående.
VIL BEVARE: Jan Sigurd Østberg, daglig leder i Oslo Byes Vel, mener Høyblokka må bli stående. Vis mer

Byråd for byutvikling i Oslo kommune, Bård Folke Fredriksen, går også inn for bevaring av Høyblokka.

- For byrådet er det svært viktig å sikre et levende sentrum og  at regjeringskvartalet ikke blir en lukket «festning». Slik vi ser det er det ingen motsetning mellom dette og bevaring av Høyblokka, skriver Folke Fredriksen i en sms til Dagbladet.

- Bakgrunnstallene er gale - Den har en soleklar og betydelig verdi som monument, symbol og kulturminne. Det ble forsterket ved det som skjedde 22. juli, sier Ola Fjeldheim, generalsekretær i Fortidsminneforeningen.

ÅPENT MØTE: I dag holder Jan Tore Sanner møte om nytt regjeringskvartal. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ÅPENT MØTE: I dag holder Jan Tore Sanner møte om nytt regjeringskvartal. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Han stiller store spørsmålstegn ved rapportene som er grunnlaget for dagens møte.

- Begge rapportene som er tema for dagens møte har regnestykker som lett kan bestrides. Mange av tallene som er valgt er ikke begrunnet, men tilsammen fører de til: nybygg er lønnsomt, både i klimaregnskapet og i det økonomiske regnskapet. Man kan like enkelt lage et regnestykke som viser det motsatte, ved å starte med like relevante tall og verdier. Rapportene er med andre ord en form for avansert tall-lek, sier Fjeldheim.

Dyrere enn først antatt Tidligere i år fikk Jan Tore Sanner rapporten «Fremtidig regjeringskvartal» på sitt bord. Rapporten konkluderte med at konseptvalgsutredningen fra juni 2013 hadde for lave anslag for bevaring av Høyblokka og Y-blokka. Den anslo at det vil koste 400 millioner kroner å bevare Høyblokka, og 260 millioner kroner å bevare Y-blokka.

Disse har ingen mening

• Kunst i offentlige rom (KORO)
• Norske interiørarkitekter og møbeldesigneres landsforening
• Statsbygg
• Oslo handelsstands forening

- Vi mener disse anslagene ikke inkluderer alle kostnadene. Det gjelder både for Høyblokka og Y-blokka, sier Stein Berntsen, direktør for rådgivning i Dovre Group AS, som leverte rapporten.

Dagbladet har vært i kontakt med alle institusjonene som deltar på dagens møte, bortsett fra Riksantikvaren og OBOS som ikke har svart på Dagbladets henvendelser. Riksantikvar Jørn Holme gikk tidligere i år ut med en klar anbefaling til Jan Tore Sanner: Høyblokka og Y-blokka har høy nasjonal verdi og bør bevares.

Disse vil bevare Høyblokka

• Fortidsminneforeningen
• Norske landskapsarkitekters forening
• ICOMOS Norge
• Oslo byes vel
• Riksantikvaren
• Norsk Form
• Oslo kommune,
Byrådsavdeling for byutvikling

Disse har ikke svart

• OBOS

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer