GODT HUMØR: Statsminister Erna Solberg ankommer Høyre sin valgvake på Raddisson Hotel i Oslo. Foto. Hans Arne Vedlog
GODT HUMØR: Statsminister Erna Solberg ankommer Høyre sin valgvake på Raddisson Hotel i Oslo. Foto. Hans Arne VedlogVis mer

Valg 2017: Høyres valgvake

Flertallet ser ut til å vippe i borgerlig retning. Det kan de takke Erna for

«Folkets statsminister»

Kommentar

En svært god valgkamp har resultert i et svært godt resultat for Høyre. For første gang siden 80-tallet hadde partiet klart over 20 prosent to stortingsvalg på rad. Og akkurat nå peker prognosene på borgerlig flertall og gjenvalg for regjeringa, skulle samarbeidspartiene Venstre og KrF holde seg over sperregrensa.

Den viktigste grunnen til dette gode resultatet, er det få som er i tvil om på partiets valgvake på Radisson Blue på Holbergs plass i Oslo. Ikke minst ble det understreket da partiets generalsekretær, John-Ragnar Aarset, talte til troppene.

«Denne valgkampen har vi vist at Erna er folkets statsminister», kunne han si til stormende jubel i salen fylt med alt fra frivillige til statsråder.

For om dette valget nå ender opp med borgerlig flertall, er det mye takket være statsministeren fra Bergens popularitet og folkelige appell. Mens konkurrenten Jonas Gahr Støre har slitt i motvind siden valgkampens start, har Erna vært stjerna i Høyres valgkamp.

For i motsetning til «han der fra min bydel», som noen på valgvaken våget å kalle utfordreren Støre, har Erna Solberg klart å gjøre sin person til noe positivt for partiet. Det har blant annet meningsmålingene Dagbladet har tatt opp gjennom valgkampen vist.

Både på målingene over foretrukken statsminister og hvilken partileder som har gjort en god valgkamp har Erna prestert bedre enn hva oppslutningen til de borgerlige skulle tilsi.

Et borgerlig flertall virket langt, langt unna så seint som i juni. Da hadde de borgerlige partiene 79 mandater på snittmålingene, langt unna de 85 som trengs for å ha flertall i Stortinget. Selv ikke om man hadde vippet Venstre over sperregrensa, ville ikke juni-målingene gitt fire nye år for Erna Solberg og regjeringen.

Men sakte men sikkert har Høyre steget på målingene, til det som ser ut til å bli et valgresultat på over 25 prosent, en beskjeden avskalling fra rekordvalget i 2013. Det samme har partiene Frp og Venstre, de to partiene som har stått sterkest ved Erna Solberg og Høyres side gjennom valgkampen. Trolig har også disse partiene kunnet nyte godt av å stråle i skinnet fra «StjErna» gjennom valgkampen.

Men på tross av det sterke resultatet i kveld, og Ernas store popularitet blant de borgerlige velgerne, er det lite som tyder på at hennes store drøm, en borgerlig firepartiregjering, nå vil gå i oppfyllelse. Det gir resultatet en klar bismak, og vil garantert prege de neste fire åra for Høyre.

For det er tydelig av valgresultatet at den foregående stortingsperiodens store interne konflikter innad på borgerlig side har kostet for både KrF og Venstre. Uansett om partiene skulle krabbe seg over sperregrensa eller ikke, vil begge partiene nå være avhengig av å slikke sine sår. Det vil gi nye gnisninger og konflikter på borgerlig side.

Erna Solberg har kanskje reddet de borgerliges valgkamp. Nå gjenstår det å redde det borgerlige samarbeidet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.