Flertallets forbannelse

Den politiske innsidehandel i regjeringskvartalet avskjærer den frie politiske meningsdannelse og reduserer Stortinget til et slags overflødig vedheng til regjeringsapparatet.

REGJERINGEN:  Fra statsminister Jens Stoltenbergs pressekonferanse om blasfemiparagrafen. De siste dagers elleville farse om regjeringens forsøk på å gi landet en modernisert blasfemiparagraf, gjør det nødvendig med skarp ordbruk om vår flertallsregjering, mener Høyres Inge Lønning. 
Statsminister Jens Stoltenberg etter møtet i regjeringens kontaktutvalg for organisasjonene i arbeidslivet tirsdag ettermiddag.
Fotor: Knut Falch / SCANPIX
REGJERINGEN: Fra statsminister Jens Stoltenbergs pressekonferanse om blasfemiparagrafen. De siste dagers elleville farse om regjeringens forsøk på å gi landet en modernisert blasfemiparagraf, gjør det nødvendig med skarp ordbruk om vår flertallsregjering, mener Høyres Inge Lønning. Statsminister Jens Stoltenberg etter møtet i regjeringens kontaktutvalg for organisasjonene i arbeidslivet tirsdag ettermiddag. Fotor: Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Strengt tatt hadde jeg tenkt meg en mildere overskrift: «Flertallsregjeringer — a mixed blessing». Men for det første smaker det bare måtelig godt å ty til engelsk når man skriver norsk. Og for det annet har de siste dagers elleville farse rundt Regjeringen Stoltenbergs beslutning om å gi Norge en modernisert blasfemiparagraf som ingen hittil har sett, og som ingen er villig til å vedkjenne seg, gjort det naturlig å ta mer direkte tale i bruk.

Thorbjørn Jagland har rett når han minner om at lover ikke vedtas på bakrommene i regjeringskvartalet. Enda mer rett har han når han påpeker at det minst må kalles et paradoks når noen kan tenke den tanke at nye rettslige avgrensninger av ytringsfriheten skal trumfes igjennom ved å frata en betydelig del av de folkevalgte deres frihet til å ytre seg. Partidisiplin er i sin alminnelighet et tveegget sverd, men den nærmer seg et drapsvåpen på demokratiet dersom den tas i bruk for å sikre at et lite mindretall i en koalisjonsregjering skal få vekslet inn en tilgodelapp fra tidligere oppgjør i den stående borgerkrig mellom regjeringspartiene. Dreier det seg om politisk skillemynt, kan den slags handel passere, men når tilgodelappen er påført beløp som er egnet til å tømme grunnleggende konstitusjonelle prinsipper for innhold, er det skjellig grunn til å si fra så klart som Jagland i dette tilfelle har gjort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer