Flertallets mann

President George W. Bush er hatet i Europa og splitter USA, men har et solid overtak i amerikansk opinion

NEW YORK (Dagbladet): Staten Island er bare en kort ferjetur fra Manhattan. Sjøreisen ut til denne bydelen i New York City er gratis og tar bare 10- 15 minutter. Men politisk er det en lang ferd.

Sett deg ned på en kafé eller på en benk utenfor et supermarked på Staten Island og spør om presidentvalget. Sannsynligvis vil de fleste bare se på deg og si: Bush.

Seks av ti amerikanere støtter den sittende presidenten og synes han gjør en god jobb med å styre landet.

I løpet av desember og januar økte George W. Bush sin generelle oppslutning på meningsmålingene med 10 prosentpoeng, til 60 prosent. Støtten til hans håndtering av Irak økte fra 50 til 61 prosent.

DERSOM DET

hadde vært presidentvalg i dag, ville president Bush ha vunnet en brakseier. Ifølge CNN / USA Today-målingen i januar ville han ha slått Howard Dean med 22 prosentpoeng.

Presidentens situasjon i begynnelsen av valgåret er umåtelig gunstig. Økonomien går oppover, aksjemarkedet har tatt seg opp, og Saddam Hussein er i kasjotten i Bagdad. Minst like viktig, folk flest føler en optimisme for morgendagen. Et flertall i meningsmålingene svarer at de nå ser lyst på framtida.

Amerikanske politiske kommentatorer sammenlikner president George W. Bushs stilling nå med den Ronald Reagan hadde da han stilte til gjenvalg i 1984.

- Ikke siden meningsmålingene startet etter andre verdenskrig, har en sittende president med stor oppslutning om sin økonomiske politikk og en optimistisk befolkning ved inngangen til valgåret tapt gjenvalget, skriver Susan Page i USA Today.

Spørsmålet velgerne stiller seg i en valgkamp hvor presidenten ønsker en ny periode, er gjerne dette: Fortjener han en ny runde? Foreløpig kan det se ut som om de mener det. Men det er ti måneder til valget, og mange miner kan ligge klare i det politiske terrenget.

FORMELT SETT

har Bush ennå ikke begynt valgkampen. Presidenten vil gjerne framstå som om valget ikke opptar ham og kommenterer valgkampbegivenheter slik:

- Det vil bli masse tid til å drive politikk.

Poenget er å vise sitt engasjement for å styre landet framfor å bruke tid på valgkamp. Presidentens rådgivere medgir at han i virkeligheten er helt oppslukt av kampen for å vinne fire nye år i Det hvite hus. Et indirekte eksempel er hans utspill om et omfattende amnesti for illegale immigranter i USA. Dette gjelder deler av den store andelen spansktalende i USA, ei befolkningsgruppe som blir stadig mer politisk bevisst, og som presidenten for lengst har siktet seg inn på.

130 MILLIONER

dollar har George W. Bush allerede samlet inn til sitt valgkampfond. Målet er 170 millioner, og det synes absolutt innen rekkevidde. I det perspektivet er det naturlig om hovedtemaer i hans valgkamp kommer til å bli: håp og optimisme.