LEDER

Flertallets tyranni

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Faforapporten som ble presentert fredag viser at et flertall av de spurte er forberedt på og aksepterer kutt i velferdsordningene for å sikre norsk økonomi. Flertallet gir for øvrig stor støtte til den norske modellen og velferdsordninger i sin alminnelighet. Rapporten gir utvilsomt et bilde av folks holdninger, også når disse brytes ned på holdninger i de ulike partier. De viser blant annet at viljen til kutt er større jo lenger til høyre respondentene plasserer seg på den politiske skala. Men også på venstre del av skalaen er folk beredt til å kutte i velferdsytelser.

Vi skal på ingen måte avfeie seriøs forskning med munnhellet «som man roper i skogen, får man svar». Men det er viktig å minne om at flertallet i «verdens rikeste land» til enhver tid er friske, arbeidsføre og relativt velstående og ikke syke, uføre og fattige. Det vil naturligvis påvirke svarene i slike undersøkelser, på samme måte som det vil påvirke velgernes atferd. At et flertall svarer positivt på spørsmål om «den nordiske modellen» betyr trolig at begrepet har seget inn i de flestes bevissthet som en forklaring på relativt god velstand og levestandard i Norge. Kanskje er det også grunnen til at alle partier slåss om eiendomsretten til modellen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer