Flink anbefaler Jelinek

Og selv får han ros for sin «Banjoland» i dag.

Jon Øystein Flink (født 1976) er fra Fredrikstad, men bor i Oslo. Han debuterte med den kritikerroste romanen «Ole-Kristian Oksrød» (2003). Året etter kom eksperimentelle «Bort med den dagen da Jón ble født».

Hans første novellesamling, «Banjoland», anmeldes i dag. Tidligere har vi også snakket med forfatteren om den boka. Her er hans fem utvalgte bøker:

Mikkjel Fønhus:

«Det skriker fra Kverrvilljuvet»

Fønhus skrev mange dyrefortellinger. Denne, fra 1920, er hans mest gørrete og intense og handler om en haukefamilies forferdelige skjebne. Fønhus\' første mesterverk, sier noen, men «Der villmarka suser» fra 1919 er nesten like god.

Mikkjel Fønhus: «Trollelgen»

Fønhus\' mest elskede bok, som er et av bevisene på at han skrev like godt om mennesker som om dyr. Her skildres elgen på både elgens premisser og sett gjennom jegeren Gaupa og bygdefolkets overtroiske blikk. Der Kverrvilljuvet tilfredsstiller forkjærligheten for splatter, er dette en magisk bok for hele familien.

Thomas Bernhard: «Billigspiserne»

Av alle norske Bernhard-titler, gjør «Billigspiserne» et unikt inntrykk. Man får et nytt forhold til den undervurderte såkalte fysiognomikken (stort kunnskapshull fylles). Her møter vi en krøpling av en hovedperson man blir glad i.

Elfriede Jelinek: «Pianolærerinnen»

Som mange andre ble jeg kjent med denne historien gjennom Haneke-filmen fra 2001. Isabelle Huppert vil for meg alltid være Erika Kohut, men jeg løp og kjøpte boka (på engelsk) etter å ha sett filmen og den var ikke dårligere. Helt realistiske beskrivelser av livet på et musikkonservatorium. Sterk kost for pyser, mesterlig for oss tøffe.

Mikkjel Fønhus «Raudalsdansen»

Denne noe glemte, men i sin tid kritikerhyllede boka utgjør to fortellinger fra Valdres og handler om folk, som Skørra-Ingrid, Sevat Brettong og budeio Ragnhild. Som en bonusfortelling gir Mikkjel oss «Ropet i helvetesjuvet».

MYE FØNHUS: Jon Øystein Flink framhever fem bøker.