Flink debutant

Han er allerede utnevnt til årets debutant. Kon Øystein Flink lever opp til navnet.

Boka «Ole-Kristian Oksrød» kom for få uker siden, og allerede er forfatteren utropt til årets debutant. «Årets litterære funn», skrev Dagbladets Øystein Rottem.

Blir inspirert

- Jeg hadde egentlig ikke forventa noen ting. Det er ei uforutsigbar bok, og jeg kommer sikkert til å få dårlige anmeldelser også. Men jeg blir jo inspirert til å fortsette, sier Jon Øystein Flink (27).

Skrive gjør han hele tida.

- Jeg har en haug med romanåpninger. Jeg ser for meg en situasjon, noe å begynne med, og så skriver jeg. Jeg er av den oppfatning at har du skrevet ei side, har du hele romanen i den ene sida. Det som avgjør om det blir bok eller ikke, er om du fortsetter. Når jeg gjør det, vet jeg at det er noe i det, sier han.

- Å skrive ingen jobb

Hans neste prosjekt er ambisiøst.

- Jeg har akkurat vært og kjøpt «Unge Werthers lidelser». Jeg tenker å gjøre noe på selvmord. Den store selvmordsromanen. Jeg er i gang, men akkurat nå er det så mye styr at jeg nesten glemmer at jeg faktisk skriver, sier han.

- Du er inspirert av Solstad. Hvor viktig har han vært for boka?

- Han har nok vært veldig viktig. Underveis har jeg ikke tenkt så mye på det. Det har kommet inn indirekte. I ettertid ser jeg det veldig tydelig. Jeg har lest mye Solstad. Jeg leste alle bøkene hans før jeg selv begynte å skrive.

- Hvor viktig er han nå? Hvor mye vil han bety for deg framover?

- Det vet jeg ikke. Jeg vet ikke om jeg har en stil. Stilen i «Ole-Kristian Oksrød» er nok solstadsk. Men jeg vil nok frigjøre meg mer fra det etter hvert.

- Nå blir du forfatter på heltid? Du har det som jobb?

- Jeg ser det ikke som en jobb. Jeg ser det som en måte å unngå å ta en jobb. Jobbkategorien er endelig avvikla, håper jeg, sier Flink.

Og han går for å fortsette med skrivinga - blid og fornøyd.

- Jeg skal hjem og tenke på selvmord.

FEIRET DEBUTANT: Jon Øystein Flink er debutanten som er utropt til «årets funn». Han feires, og feirer.