Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Flink pike, sliten pike

Å ta bedre vare på deg selv er ikke egoistisk. Tvert imot. Det er en nødvendighet.

SENK KRAVENE!: Flinke piker har lett for å bli syke piker. Sånn som jeg. For 18 år siden hadde jeg tre travle jobber og mange jern i ilden, da jeg brått ble rammet av ME, skriver forfatteren.
Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix
SENK KRAVENE!: Flinke piker har lett for å bli syke piker. Sånn som jeg. For 18 år siden hadde jeg tre travle jobber og mange jern i ilden, da jeg brått ble rammet av ME, skriver forfatteren. Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du en flinkis-førtis? Eller flinkis-trettis eller -femtis for den saks skyld? Driftig dame med tusen jern i ilden? Hun som fikser alt og nesten aldri legger seg syk? Hun som følger samboerens barn og deres venner i svømmehallen, mens samboeren selv er på fisketur? Hun som tar på seg ekstraarbeid på kontoret fordi den stakkars kollegaen har det så travelt?

Flinke piker arrangerer bursdager, sommerfester og vinterpikniker. For barn, venner og naboers barn. Hun er godt likt av alle og tar vare på alle. Unntatt seg selv. Det aner meg at du kjenner deg igjen - i hvert fall litt. At det ringer noen bjeller langt inne i «Jeg-må-bare-lage-middag-og-få-yngstemann-på-fotballtrening-pluss-vaske-en-maskin-før-jeg-skal-lese-videre»-hjernen din. Du er trolig veloppdragen. Gjør alt du skal. Alt som er forventet av deg og litt til.

Kanskje du skriver de beste rapportene på jobben. Lager nabolagets beste sjokoladekake. Trolig er du en super student, kollega, venninne, kjæreste, mamma. Flinke piker spiser sunt, trener nok, består eksamener og avanserer på jobb. Likevel har flinke piker lett for å bli syke piker. Sånn som jeg. For 18 år siden hadde jeg tre travle jobber og mange jern i ilden, da jeg brått ble rammet av ME. Fremdeles er jeg ikke frisk. Gjennom sykdommen har jeg blitt tvunget til å ta bedre vare på meg selv. Jeg har vært heldig. Har klart å både videreutdanne meg, oppdra tre livlige barn og gi ut to bøker.

Jeg prøver å røske fatt i deg, du flinke pike, før du går ned for telling. Før livet gir deg en midt i fleisen. En solid knock out midtveis mellom komfyren, skittentøykurven og papirhaugen på skrivebordet. Mener jeg så at det er galt å være flink? Feil å være pliktoppfyllende og samvittighetsfull? Bør du putte regningene uåpnet i en skuff, komme for sent på jobben og la ungene gå for lut og kaldt vann? Alt mens du subber rundt, iført sure sokker og en utvasket joggebukse? Selvsagt ikke.

Likevel bør du kanskje senke kravene litt. Gi deg selv rom for at du ikke må yte på topp i enhver oppgave. Rom for at ikke alt må være ryddig. Rom for å ikke være gjennomtrent og fresh til enhver tid. Si til deg selv at det du gjør er BRA NOK. Ta fatt i livet ditt i tide! Vær tydelig på hva du trenger. Si nei når du mener nei. Det er ditt liv og ditt ansvar å sette grenser. Ved å takke nei litt oftere kan du også få frigjort sårt tiltrengt egentid. Tid til å lese et par kapitler i bok. Til å rusle en tur. Til å bare være deg. Å være samvittighetsfull og perfeksjonistisk øker dessverre også risikoen for å utvikle ME. Dette gjelder både for barn og voksne. Det er for tiden en økning i tenåringer, særlig jenter, som får sykdommen.

Det er viktig å formidle til våre barn at det faktisk er helt OK å prestere middels på enkelte områder. Ingen trenger å være flink i alt!  La barna få vite at det ikke er det de presterer som gjør dem verdifulle. For at de unge skal forstå dette, må du vise at du selv makter å senke kravene. Det hjelper ikke om du forteller barnet ditt at det er bra nok som det er, mens du selv stresser i vei for at ditt eget liv skal være nær perfekt. Senk skuldrene og gi deg selv litt slingringsmonn. Da synker både skuldre og stresshormoner. Ved å ta bedre vare på deg selv, vil den berømte veggen trekke seg lenger unna. Blodtrykket synker. Livskvaliteten stiger. Utbrenthet, hjerteinfarkt og  ME-sykdom blir mindre sannsynlig.

Kjære flinke pike: Et liv uten stressrelatert sykdom er slett ikke å forakte. Å ta bedre vare på deg selv er ikke egoistisk. Tvert imot. Det er en nødvendighet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!