<strong>ENORM SUKSESS:</strong> Dette er det beste musikkinnslaget vi har gjort noensinne. Og vi hadde Paul McCartney på besøk på mandag, sa talkshowvert Jimmy Fallon i introduksjonen til «The Fox» denne uka.
Foto: Linus Sundahl-Djerf
ENORM SUKSESS: Dette er det beste musikkinnslaget vi har gjort noensinne. Og vi hadde Paul McCartney på besøk på mandag, sa talkshowvert Jimmy Fallon i introduksjonen til «The Fox» denne uka. Foto: Linus Sundahl-Djerf Vis mer

KOMMENTARER

Flinkisenes hevn

Det er langt fra Chat Noir til Jimmy Fallon-show med The Roots.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Trommesoloer, saksofonsoloer, gitar, dans, prikkfrie tostemte fraseringer. Hopp og sprett og Clinton-vitser for gamle mennesker, som bestilte Irish coffee. Servert av meg.

Jeg jobbet som servitør på Chat Noir i Oslo i 2002 da Ylvis-brødrene Bård og Vegard fylte forestilling på forestilling, og la grunnlaget for rikelig med tips. For dette kunne Chat Noir-publikumet like.

Noen av vi unge som sneik oss mellom seteradene med chilinøtter og Long Island ice tea så på dem med en blanding av forakt og misunnelse. Midt i det tjukkeste Bård og Harald-hegemoniet, holdt disse to jevnaldringene på med tradisjonell revy. Riktignok utrolig flinke, men likevel. De var til og med allerede samboere med kjærestene sine.

Vi forsto ingenting. Var det en slags sekt?

Ylvis-brødrene har hatt en utviklingskurve som har vært motsatt av de fleste komikere. Det vanlige er å bli mer konvensjonell med åra, men for Ylvis sin del har det gått i motsatt retning.

Etter å ha danset fra seg under ledelse av sin første manager Peter Brandt - som oppdaget dem - startet de løsrivelsen.

Først som sommervikarer på P3 i 2006 med programmet «O-fag». Det skapte forbauselse - like mye at de var på ungdomskanalen, som at de faktisk var morsomme innenfor disse rammene. Året etter hadde de premiere med «Ylvis III», som de presenterte som det første showet de hadde laget som «de selv ville ha sett».

Brødrene slet åpenbart med noen alvorlige komplekser for sine tidlige show. Da jeg var så uheldig å pirke borti det i et intervju med dem et par år seinere, ble den gode stemningen umiddelbart ødelagt. Jeg ante virkelig ikke at det var så sårt.

Det interessante er at suksessen de nå opplever med «The Fox», aldri ville ha skjedd uten Chat Noir-talentet i bånn.

Musikkvideoene de to har laget en stund, er basert på genuint og utilslørt musikalsk talent. Entusiastisk sjangerlek, slik nerdete musikkfolk elsker å holde på med. Ylvis har samtidig for lengst overbevist som skarpe og oppfinnsomme komikere, og makter å kombinere det med presisjon og faglig dyktighet.

De imponerer publikum på flere nivåer. Slik har Norge fått det som i øyeblikket er en liten verdenssensasjon.

En youtube-farsott med solid fundament, og de aller beste forutsetninger for å ta det enda et steg videre. Nå som talkshowverter på rekke og rad, høyt og lavt på trendbarometeret, omfavner revelåta, er det faktisk ikke godt å vite hvor dette vil ende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer