Flittig-Birgitte

Absolutt taleføre Birgitte Seyffarth hever seg kvikt over alle modellklisjeer. Mens fulle menn undret seg over at hun kunne snakke, tok «tause Birgitte» markedsføringsutdannelse, jus og fikk barn.

Kontoret hennes er strøkent. Ikke et løsark er å se og permene er sortert etter farge, slik at hun lettere får oversikt over arbeidsoppgavene som produkt sjef for Det Nye, med ansvar for all annonsering i jentebladet.

- Hvordan du har det på kontoret sier noe om hvordan du har det i hodet, sier Birgitte.

Ryddig hode

Man kan raskt dra den slutning at hun har et svært ryddig hode. Og det måtte vel til, da hun studerte markedsføring og jobbet i tv-showet «Casino» samtidig. Midt oppe i det hele fikk hun barn. Nå er hun tretti og mener seg ferdig med tv-karrieren. Hun har gått ut av rampelyset etter programmet «Kjære Birgitte» i 1996. Siden da har hun jobbet i Dagens Næringsliv og flyttet i november over til Det Nye - og trives godt med det.

- Det var veldig morsomt å være med helt fra begynnelsen i TVNorge. Vi begynte med et lite rom dekket med grønn filt og endte i suksess. Men det var riktig å stoppe der vi gjorde, sier hun.

Kritikk

I fire år, to ganger i uka, holdt Hallvard Flatland og «tause Birgitte» folkets oppmerksomhet fanget med direktesendt kortspill og glitrende premier. De samme tv-seerne sto i lange køere for å se Flatland og Seyffarth på deres turneer rundt i landet - på det meste var de innom 50 steder på to måneder.

Men alt var ikke bare moro: Kvinneaktivister var aggressive kritikere av den tause rollen til Birgitte, som de mente skapte et galt kvinnebilde. Når hun i tillegg ble overfalt av fulle menn ute på byen som lurte på om hun virkelig kunne snakke, kunne det bli litt mye.

- En stund levde jeg med fullstendig tettpakket timeplan, seks timers søvn og studier og jobb om hverandre, sier hun og virker svært fornøyd med ni-til-fire-jobben hun nå har fått.

- Det er den konsekvensen man må ta når man velger å få barn, sier hun.

Lite paljetter

Birgitte som debuterte som modell i nettopp Det Nye 15 år gammel, er fortsatt en svært elegant dame - men går lite i paljettkjoler og høye frisyrer nå til dags.

- Jeg har lært mye av å skulle stole på magefølelsen. Sunn fornuft og intuisjon har vært til stor hjelp for meg i en bransje som er fiksert på utseende. Og etter hvert ble jeg jo svært lei av bruke timevis på sminke og klær før sendinger og fotosesjoner, sier hun.

<B>TALEFØR: Det at jeg skulle være taus var bare en gimmick, men når det først var etablert var det en stor oppgave å kommunisere uten å si noe.