Flode uten nerver

Flode er fullstendig avslappet foran premieren på teaterstykket med ham selv i hovedrollen. Da er det verre med hans far: Trond Viggo Torgersen.

- Det er klart jeg er spent på om publikum vil like Flode i teaterform, sier Torgersen. For å roe nervene før premieren på «Hjalmar og Flode» 31. august, har han oppsøkt stedet der Flode føler seg hjemme: Enerhaugen på Folkemuseet i Oslo.

- Dette er omgivelser jeg ser for meg Flode i - trygge, gode rammer som aldri forandrer seg, sier Torgersen.

Kost i hjel

- Neimen, er det ikke Flode?! Damen i resepsjonen på Folkemuseet vil ikke slippe den vatterte flodhesten av syne. Hun er ikke den eneste. Alle vil klemme og ta på den tykke kosefiguren som er skapt av Vivian Zahl Olsen.

Det viser seg at dette har vært et problem for Flode.

På rekvisittlageret til NRK har Flode blitt kost så mye med at han gikk i oppløsning. Når Flode stiller på scenen på Oslo Nye Teater, møter publikum den tredje utgaven av flodhesten.

- Jeg tror folk elsker ham fordi han er en ledsager gjennom livet. Han er den stemmen du hører inne i hodet ditt. Som vil deg vel, sier Torgersen ettertenksomt. Hva gjør dette til ditt jordbærsted? Jeg var med i folkedansgrupper her som barn. Vi sprang rundt i bunad og flørtet med jentene. Dette er et trygt og godt sted å være.Når var du her sist: Jeg er her noen ganger i året.Ditt beste sommerminne: Det er alltid sommeren som var. Jeg syns alle er like flotte. Vi har vært på hytta og badet.Din første sommerjobb: Jeg sommerjobbet ikke før jeg begynte å studere medisin. Da var jeg krisehjelp på Ullevål sykehus. Jeg ble kastet rett ut i skitt-vasking og virkeligheten.Din første sommerflørt: Det var Bente, ei jente som spiste rå blåskjell og fanget reker med hendene. Jeg har alltid falt for modige kvinner.Det beste og det verste ved å være kjendis om sommeren? Det beste er at jeg reiser til steder der ingen kjenner meg igjen.

Veldig pedagogisk

Det er 20 år siden en hel generasjon lærte seg å elske den tykke, rare Barne-TV-skapningen. Flode har ikke forandret seg så mye med årene. Det har heldigvis Trond Viggo, som var 24 år da han pusset tennene og delte seng med flodhesten.

- Den gangen var jeg veldig opptatt av meningen med livet.

- Du er opptatt av å lage riktig, sosialdemokratisk Barne-TV?

- Jeg sliter litt med det. Jeg er veldig pedagogisk. Men jeg insisterer på at det skal være en mening med det jeg gjør. Det er viktig å snakke om ting så barn forstår det. Og jeg er opptatt av å formidle kunnskap.

Gåsehud

Var det rart å se Flode bli levende på scenen?

- Egentlig ikke. Det fascinerende er å se hvordan han er usynlig i verden, bortsett fra hos dem som tror på ham. Det er magisk, jeg får gåsehud av det.

- Har noen reagert på at du har en flodhest som kjæledyr og venn?

- Den gangen vi gikk på TV, var det noen kinky kvinner som sendte bilder av seg og katten sin. De ville gjerne gå til sengs med meg og Flode, humrer Torgersen .

Han slipper å dele seng med Flode i teatret. Den plassen skal Nicolai Cleve Broch ha.

FLODES HJEM: Trond Viggo Torgersen så for seg trygge Enerhaugen på Folkemuseet da han diktet opp Flode.