Fløgstad i kanonform

Etter å ha skrevet flere fagbøker, er Fløgstad tilbake med en sterk roman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Mye stor diktning har sitt utgangspunkt i et avgrenset lokalmiljø. Kunsten er å gi dette landskapet en overskridende betydning - et preg som gjør fortellingen allmenngyldig.

Dette har Kjartan Fløgstad gjort med sin skildring av hjembygda Sauda - i flere romaner omskrevet til Lovra. Her bærer folk navn med en spesiell og fremmedartet klang av Ryfylke, og de bæres oppe av drømmer som er født ut av stedets sosiale forhold.

Ingen kan som Fløgstad detaljskildre industrien som arbeidsplass; mer eller mindre fargerike arbeidertyper i fysiske arbeidssituasjoner, fulle av fagkunnskap, svette, vitalitet og tro på det de driver med. Samtidig har Fløgstad et skarpt blikk for imperialismens dynamikk; de prosessene som ligger bak framskritt og rikdom; hele det skjeve forholdet mellom u-land og i land.

Hvis dette hadde vært hele Fløgstads budskap, kunne han like gjerne skrevet politiske pamfletter. Det gjør han heldigvis ikke.

Bred fortelling

«Grand Manila» - for øvrig navnet på en sjømannspub i Sauda - er Fløgstad på sitt beste; en bred fortelling der han virvler sammen litterære uttrykk på en rekke nivåer; fra glitrende poetisk realisme til sangtekster og dikt, fra barndomsskildringer til mystiske e-poster, trykt opp som på en PC-skjerm med budskap/sitater som spenner fra Edith Södergran til Clint Eastwood.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer