Fløgstad på sitt beste

I en samtale med den engelske poeten Tony Harrison siterer Fløgstad ham for å ha sagt at «avantgardisme i dag er å vera tilgjengeleg.» I «Kron og mynt» lever han selv opp til dette program.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Her innkasserer epikeren Fløgstad nye gevinster. Alle språklige krumspring og vitser og blødmer og ordspill og digresjoner og litterære referanser til tross så har Fløgstad for så vidt alltid holdt det episke høyt i hevd. Fortellingen er det medium som alle de andre påfunnene står i tjeneste hos. Som forteller er han dessuten genuint historisk orientert _ i dobbelt forstand. I Fløgstads romaner framstår de oppdiktede personenes liv som historier samtidig som de blir sett og forstått i historiens lys.

Det er ikke 'det-evig-menneskelige', men 'mennesket-i-historien' som opptar ham. Som kjent er han også et betydelig lyrisk talent og kan gi ekspressivt uttrykk for følelser og stemninger som spenner over et stort register _ fra naturinnlevelse til ung forelskelse, fra religiøs lengsel til sosial patos _ selv om ironikeren og den intellektualiserende betrakteren for det meste ikke befinner seg på mer enn en armlengdes avstand.

Integrerer

I årets bok er det hele til stede _ og muligvis har han bedre enn noensinne lykkes i å integrere de ulike sidene ved sin forfatterpersonlighet. Her hvor han lar epikeren til gagns få komme til sin rett, svinger han seg også på sitt mest lekende og ubesværede vis fra det sanselige til det patetiske, fra det sceniske til det analytiske, fra hjernen til hjertet. Jan Kjærstad har foreslått å kalle 90-tallet for «Den nye fortellingens tiår» _ et forslag som har en god del for seg. Her på tampen av tiåret leverer nå Fløgstad sitt fornemste bidrag til det som ligner en episk renessanse - både i tradisjonelle og 'nye' former.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer