KOMMENTARER

Fløgstad-sjokket

Den dramatiske utmeldingen fikk akkurat den effekten han kunne håpe på.

UTMELDT: Etter at Kjartan Fløgstad forlot Bristol, sank alvoret inn hos kollegene.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UTMELDT: Etter at Kjartan Fløgstad forlot Bristol, sank alvoret inn hos kollegene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Ord om skandalen spredde seg raskt, fra Forfatterforeningens årsmøte på Bristol i helga. Kjartan Fløgstad holdt et flammende kritisk innlegg fra talerstolen, og avsluttet med å trekke seg som medlem.

«Kan jeg være med i en forening som feirer seg selv ved å be antisemitter, holocaustfornektere, krigsprofitører om unnskyldning?» spurte Fløgstad.

Den offisielle beklagelsen for Æresretten kom i forbindelse med foreningens 125-årsjubileum i fjor. På egne nettsider refereres hendelsen som «et rystende innblikk i den urettferdighet og vilkårlighet» som preget oppgjøret etter krigen, og som en unnskyldning til 17 forfattere som «urettmessig ble dømt av sine egne kolleger».

Ord sin «skamplett», «uhyrlig» og «urimelig» ble brukt om det som skjedde da forfattere ble «fradømt æren» på grunn av såkalt «unasjonalt virke» under krigen.

Æresretten sanksjonerte medlemmer som hadde hatt bånd til okkupantene, gjennom bøter, reprimander eller publiseringsforbud. Den ble bestemt ved et landsmøtevedtak. Unnskyldningen ble bestemt av et styrevedtak.

Fløgstad hørte først om den på radioen. Sammen med kollegene Espen Søbye og Tore Rem har han siden undersøkt grunnlaget for Æresrettens oppgjør, og de tre har gjennom en rekke kronikker forsøkt å reise debatten om unnskyldningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer