Ord om skandalen spredde seg raskt, fra Forfatterforeningens årsmøte på Bristol i helga. Kjartan Fløgstad holdt et flammende kritisk innlegg fra talerstolen, og avsluttet med å trekke seg som medlem.
«Kan jeg være med i en forening som feirer seg selv ved å be antisemitter, holocaustfornektere, krigsprofitører om unnskyldning?» spurte Fløgstad.
Den offisielle beklagelsen for Æresretten kom i forbindelse med foreningens 125-årsjubileum i fjor. På egne nettsider refereres hendelsen som «et rystende innblikk i den urettferdighet og vilkårlighet» som preget oppgjøret etter krigen, og som en unnskyldning til 17 forfattere som «urettmessig ble dømt av sine egne kolleger».
Ord sin «skamplett», «uhyrlig» og «urimelig» ble brukt om det som skjedde da forfattere ble «fradømt æren» på grunn av såkalt «unasjonalt virke» under krigen.
Æresretten sanksjonerte medlemmer som hadde hatt bånd til okkupantene, gjennom bøter, reprimander eller publiseringsforbud. Den ble bestemt ved et landsmøtevedtak. Unnskyldningen ble bestemt av et styrevedtak.
Fløgstad hørte først om den på radioen. Sammen med kollegene Espen Søbye og Tore Rem har han siden undersøkt grunnlaget for Æresrettens oppgjør, og de tre har gjennom en rekke kronikker forsøkt å reise debatten om unnskyldningen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger