Fløgstad sør for Rio Grande

Den latinamerikanske innflytelsen kommer stadig til syne gjennom Kjartan Fløgstads over 30-årige forfatterskap, både som glimt og i bred belysning. Her er noen nedslag i Fløgstads omfattende produksjon av dikt og prosa, essay og oversettelser.

Vår mann i Latin-Amerika

«Seremoniar» (1969)

Fløgstads andre diktsamling, etter debuten med «Valfart» (1968). Den latinamerikanske forbindelsen åpenbarer seg i form av to dikt, et om «Kopargruvane i Chuquicamata» («Eg er Arkimedes / Eg treng eit punkt») og et om Columbus, som «drøymde verda verkeleg, og ufatteleg og sann».

«Den hemmelege jubel» (1970)

Forfatteren befinner seg i Mexico i novellen «Over grensa», og i Argentina i historien «Jusqu'à la lie», der etterretningsoffiseren Egon Delbück søker tilflukt etter å ha kjempet på den tapende siden i den spanske borgerkrigen.

3)«Det trivielle som metafysikk - Introduksjon til Julio Cortazar» (Vinduet 1970)

Fløgstad presenterer en av sine favoritter. I høst utgis for øvrig Cortazars hovedverk «Paradis» på norsk, oversatt av Christian Rugstad, en bok Fløgstad mener bør leses av flest mulig.

4)«Spøkjelseskapteinen» (1972) av Roberto Arlt, «Dikt i utval» av Pablo Neruda og «Litteratur i revolusjonen», et utvalg på tolv kubanske diktere (1973)

En roman og to diktutvalg gjendiktet fra spansk av Kjartan Fløgstad på tidlig 1970-tall.

5)«Fangliner» (1972)

Les «Helsing frå Aruba», et sted i De små Antillene, der du blant andre møter den eksotiske Miss Lizzy.

6) «Rasmus» (1973)

Fløgstads svar på Nordahl Griegs «Skipet går videre». ælsquoåRasmus' er et slangord for havet, og ferden går mot Golfstrømmen til det frodige kontinentet sørvest for Norge.

7) «Dalen Portland» (1977)

Avsnittet «El Dorado» er 20 sider tettpakket med eventyrlige tall tales fra et norsk besøk i en hard virkelighet.

8) «Portrett av et magisk liv» (1988)

Herlige skildringer av poeten Claes Gill i eksil, og inngående utredninger om blant annet sambaens mysterier.

9) «Pampa Union - latinamerikanske reiser» (1994)

Den store latinamerikanske reisen, med høydepunkt i en nyjournalistisk, selvopplevd reportasje fra de innerste, trange gruvene ved Coronel i Chile.

10) «Kron og mynt» (1998)

På side 472 finner du en passasje om fotografen Korda og hans berømte Che Gueavara-portrett, et bilde som gikk verden rundt «medan opphavsmannen vart borte i historie, som så mange ikonmålarar har blitt før han». I disse dager stiller Korda for øvrig ut på Høvikodden.