Anmeldelse «Due og drone»

Fløgstad tar pusten fra deg

Et festfyrverkeri av en roman.

KJARTAN FLØGSTAD: Lekent språk, rause blødmer, krigshistorie, politisk kritikk og dystre framtidsvisjoner preger den nye romanen «Due og drone». Foto: NTB Scanpix
KJARTAN FLØGSTAD: Lekent språk, rause blødmer, krigshistorie, politisk kritikk og dystre framtidsvisjoner preger den nye romanen «Due og drone». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjartan Fløgstad leverer alltid. I et litterært landskap overbefolket med trange familieromaner, puster man ut i selskap med Fløgstads intrikate, burleske og nesten usannsynlige konstellasjoner. Ja, de er til å bli andpusten av i den nye romanen «Due og drone».

Krigen

Som i de tre foregående romanene, «Magdalenafjorden», «Nordaustpassasjen» og «Grense Jacobselv», utforsker han også her forhold fra andre verdenskrig, internasjonal kapitalisme og øst/vest-konflikt. I sedvanlig Fløgstad-stil blander han historiske fakta, konspiratoriske framtidsvisjoner, detaljerte beskrivelser av alt fra lydanlegg til sjøkabler, vitser, sarkasmer og selvkomponerte skillingsviser. Resultatet er et raust overflødighetshorn som man blir både henført og begeistret over.

Mannen er godt over 70; aldri har han vært sprekere. Død over minimalismen!

Språklek

Noe av det deiligste med Fløgstad er at han besitter en nesten barnslig glede over å leke med språket. Hovedpersonen, Olav Sima fra Ullvik i Hardanger, er ikke bare et multitalent – fabrikkarbeider, løytnant, politimann og jurist – han har også andre gaver: «Olav Sima rima prima på klima og besvima». Dessuten skarrer han slik at det høres ut som om han gurgler Vademecum munnvann.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer