Fløgstads konspiranoia

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I PAMFLETTEN

Brennbart (Gyldendal 2004) anklager Kjartan Fløgstad professor Hans Fredrik Dahl for å bedrive en apologetisk historieskrivning om okkupasjonstiden og etterkrigsoppgjøret i sine bøker og artikler. Samtidig beskylder han akademikere, forlagsfolk og journalister for det samme, ene og alene på grunn av deres tilknytning til Dahl. Denne påstanden er uholdbar fordi den ikke bygger på dokumentasjon, men utelukkende på insinuasjon.

Fløgstads beskyldninger rammer også meg på grunn av min deltagelse i forsknings- og bokprosjektet Å overkomme fortiden , ledet av nettopp Hans Fredrik Dahl. Det fellende beviset finner han i forordet til boken min «Dommen til døden. Dødsstraffen i Norge 1945-50 (Pax 2004)». Der takker jeg Dahl som prosjektleder for «dyktig faglig veiledning og intellektuell inspirasjon», et for meg naturlig utslag av vanlig høflighet overfor en fagkollega og venn. Fløgstad tolker imidlertid dette som en demonstrativ tillitserklæring til en person han karakteriserer som «ein skandalisert forfattar med påvist dårleg fagleg skjønn og ein sterk kunnskapsfiendtleg tendens». Dermed har han også, ved en snedig «guilty by association»-logikk, klart å trekke min faglige integritet som historiker i tvil og i realiteten frakjent meg enhver selvstendig dømmekraft. Dette er både intellektuelt uredelig og personlig krenkende fordi Fløgstad ikke på noen måte forsøker å belegge sin påstand empirisk ut fra en helhetsforståelse av boken min, men feller sin negative dom utelukkende etter å ha lest forordet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer