Fløgstads nye bok er et usjarmerende «hva var det jeg sa?»

Fryder seg for mye over seg selv.

MANGE STEDER: En overveldende reise. og umiskjennelig Fløgstadsk. Det er da også problemet, skriver vår anmelder om «Nordaustpassasjen». 
Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
MANGE STEDER: En overveldende reise. og umiskjennelig Fløgstadsk. Det er da også problemet, skriver vår anmelder om «Nordaustpassasjen». Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Ingen norske forfattere bruker stedsnavn som Kjartan Fløgstad. Ikke nok med at den nye romanen hans heter «Nordaustpassasjen». Bare noen få sider ut i boka har vi rukket å møte Haparanda, Petersburg, Narvik og Hanoi; Buenaventura, Beijing, Buenos Aires og Amoy.

Stednavnsmykker Stedsnavnene er som smykker i Fløgstads tekst: de blinker på samme tid både av eventyr og virkelighet, de er magisk-realistiske i ordets egentlige forstand.

De fleste nye norske romaner i dag inneholder få eller ingen stedsnavn. Å lese Fløgstad er blant annet å bli minnet om hvor snål vår vanlige norske måte å skrive om verden er — stengt av både mot geografiens og historiens kaos.

Handlingen i «Nordaustpassasjen» beveger seg fra Dudinka i Sibir til Veracruz i Mexico, med stopp i blant annet Wroclaw, Almería og Oslo underveis. Det er en overveldende reise. Og umiskjennelig Fløgstadsk.

Det er da også problemet: På eller annet tidspunkt slutter språkets og stedsnavnenes rikdom å være et tegn på verden, og begynner i stedet å framstå som et uttrykk for forfatterens unike vidd, lærdom og erfaringsbakgrunn (samt hans svært tykke atlas).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer