UTEN NATUREN STOPPER NORGE: Hvorfor har vi de elvene, vannene, skogene og fjellene vi har i Norge? Forfatter Reidar Müller gir oss her noen svar i en samtid preget av natur i alle kanaler. Foto: Agnete Brun.
UTEN NATUREN STOPPER NORGE: Hvorfor har vi de elvene, vannene, skogene og fjellene vi har i Norge? Forfatter Reidar Müller gir oss her noen svar i en samtid preget av natur i alle kanaler. Foto: Agnete Brun.Vis mer

Flom, Mannen direkte: Hvorfor har vi de fjellene vi har?

Naturen er over oss som aldri før, og fjellene står der de gjør - men hvorfor?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Ideer):  Forfatter av boka «Det som ble Norge», en roadtrip tilbake i Norges forhistorie, Reidar Müller, skriver dette innlegget i Dagbladet:Vi har ventet på Mannen, direktesendt. Det har vært storflom i Odda og Flåm. Utstillingene «Gjennom naturen» og «Alene med naturen» er satt opp på hovedstadens kunstmuseer. På kino surrer fortsatt Ole Giævers «Mot Naturen». Med andre ord, det har vært mye natur i høst.

Det var kanskje alle disse sammenfallende hendelsene som gjorde at kompisene mine lot meg for første gang uforstyrret dosere om fjell på årets guttetur.

Avbrutt og ignorert

Jeg har forsøkt på tidligere turer, men har da raskt blitt avbrutt og ignorert. Så det var en liten revansj da vi sto med utsikt mot Rondane, og jeg fikk andektig snakke om mønstrene i landskapet, og om hvilken lang historie som har utfoldet seg foran våre føtter. For hvorfor ligger fjellheimen her foran oss? Og hva har gitt opphavet til dette landskapet?

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn