Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Flomsikring:

Flomsikring blir prioritert

Vi kan ikke bevilge oss bort fra ekstremvær, men jobber systematisk på flere områder slik at risikoen blir mest mulig redusert.

RASERT: Det er fortsatt store flomskader i Utvik, som opplevde flom i 2017. Prislappen for flommen kom på over 150 millioner kroner. Nå bruker NVE nå 22 millioner på å flomsikre elva. Foto: Christian Roth Christensen
RASERT: Det er fortsatt store flomskader i Utvik, som opplevde flom i 2017. Prislappen for flommen kom på over 150 millioner kroner. Nå bruker NVE nå 22 millioner på å flomsikre elva. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Meninger

Dagbladet tar i sin leder den 23. mai opp ekstremvær og flom. Flommen i Utvik i fjor sommer illustrerer hvilke konsekvenser slike flommer kan ha.

Foto: OED / NTB scanpix
Foto: OED / NTB scanpix Vis mer

Alle framskrivninger tyder på at vi vil oppleve mer ekstremvær i årene som kommer. Dette tar regjeringen på alvor. Klimatilpasning er et nøkkelord, og tiltak gjennomføres i ulike sektorer.

Innen mitt ansvarsområde er det brukt om lag en milliard kroner på bygging av sikringstiltak mot flom og skred over NVEs budsjett i perioden 2014–2017. I statsbudsjettet for 2018 fortsetter satsingen på dette området med en bevilgning på 354 millioner kroner.

I sin leder skriver Dagbladet at regjeringen har kuttet bevilgningene til flom- og skredsikring. Faktum er at siden regjeringen tiltrådte i 2013, har vi sett en historisk styrking av flom- og skredbevilgningene.

I dette ligger også tilleggsbevilgninger enkelte år som oppfølging av større hendelser. Storsamfunnet skal bidra når enkeltkommuner får urimelig store utgifter. Det ble også gitt ekstra midler til oppfølging av flommen i Sogn og Fjordane i 2017.

Dette har vi gjort fordi vi tar folks trygghet og sikkerhet på alvor. Samtidig vil vi aldri kunne sikre oss helt mot ødeleggende naturhendelser.

Dagbladet skriver at den beste investeringen vi kan gjøre for å redusere risikoen for tap av menneskeliv og store materielle skader er tiltak som fører til lavere klimagassutslipp.

Regjeringen skal nå sine ambisiøse mål også her. Men klimautfordringen er et globalt problem, som må løses globalt. Norge skal bidra, men kan ikke løse problemet alene.

Flom og skred er også naturlige hendelser, men klimaendringer påvirker omfang og hyppighet. Vi må i større grad enn tidligere forberede oss på slike farer som vi så i Utvik. Jeg er derfor glad for at regjeringen har fått til en styrking av dette området.

Samtidig opplever jeg at kommunene har fått økt bevissthet om å unngå bebyggelse i utsatte områder og har styrket beredskapen ved fare for flom. Myndighetenes arbeid gir resultater.

Vi kan ikke bevilge oss bort fra ekstremvær, men jobber systematisk på flere områder gjennom å kartlegge fareområder, ha en god arealplanlegging, bygge sikringstiltak og varsle fare slik at risikoen blir mest mulig redusert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media