Flørter rundt Gullpalmen

Lars von Trier og Björk sloss som hund og katt under innspillingen av «Dancer In The Dark». I går kom belønningen i gull og alt var glemt: - Dette er verdt alt slitet, sa Björk. - Jeg vet hun ikke tror det, men jeg elsker henne, sa von Trier.

Fortjent triumf

>Björk fikk Gullpalmen for beste kvinnelige skuespiller, von Trier fikk den for beste film, og da var det gjort. Hele filmverden tilhørte to kunstneriske stabeiser fra Island og Danmark. Og de to eksentrikerne kjørte en sjarmoffensiv som Cannes sjelden har sett makan til.

De lo og spøkte med hverandre og pressen. De var morsomme og veltalende. Og de ble møtt med jubel og heiarop.

Ikke mer film

Men også med sukk og fortvilelse, da Björk sa:

- Dette er min første og siste film.

- Det kan du da ikke mene?

- Jeg har aldri villet bli skuespiller og sa ja til Lars fordi det var snakk om en musikal. Jeg har brukt to og et halvt år på denne filmen. Det har vært svært smertefullt. Jeg følte meg som en fisk på land da innspillingen var over.

- Men er det ikke verdt slitet nå?

- Jo, i dag glemmer jeg alle de tunge dagene, nå føles det som en lang reise er slutt. Men jeg har jo bare 50 år igjen å leve, så nå må jeg lage noen plater igjen. Å lage musikk er drøm og virkelighetsflukt, å lage film er logikk. Og det er ikke min sterkeste side.

Som opium

Lars von Trier på sin side, har bestemt seg for å ta et års pause før han starter innspillingen av en ny film. Sannsynligvis kommer den til Cannes også, for der har dansken vært med alle sine spillefilmer. Men han har aldri nådd helt opp i konkurransen før, og det har han ikke alltid tatt med like godt humør.

- Du liker jo ikke filmpriser?

- Det er ikke akkurat noe hundremeterløp vi gjør her nede. Likevel er det nok slik at du hater priser når du ikke får dem. Men priser er opium for kunstnere og opium kan var bra også, sa von Trier.

- Svært bra, faktisk, sa Björk.

Kongen av Cannes

«Dancer In The Dark» var favoritt til årets Gullpalme, men fikk likevel blandede kritikker av det internasjonale pressekorpset i Cannes:

- Hvis ingen hadde mislikt filmen, hadde jeg følt meg som en idiot, sa von Trier.

Men i går følte han seg som kongen av Cannes, med en strålende dronning Björk ved sin side.

- Hva sier du til at von Trier elsker deg?

- ...eh

- Svar da, sa von Trier.

- Jeg er en svært privat person. Men jeg er også impulsiv. Så mine følelser kommer når de kommer. Kanskje kommer de om ti år. Kanskje i en sang. Dere får vente å se.

- Elsker du henne virkelig, von Trier?

- Elsker og elsker... Er det ikke slikt man sier ved slike anledninger, da? Dette er jo litt amerikansk. La meg si det slik; jeg liker henne bedre enn hun tror jeg gjør, og jeg håper hun liker meg bedre enn jeg tror hun gjør.

STABEIS FRA ISLAND: - I dag glemmer jeg alle de tunge dagene, nå føles det som en lang reise er slutt, sa Björk.
HVER SIN PALME: Björk og Lars von Trier fikk hver sin Gullpalme i Cannes i går.