Flott farge-tv

«Migrapolis» er programmet som blir bedre og bedre. Og viktigere og viktigere. Det handler om det moderne Norge. Om framtida. Om «de», «vi» og oss. Det er ofte litt morsomt.

«Migrapolis» sendes fredager klokka 20.10 på NRK2, med reprise på NRK1 mandager. «Norgesatlas for alle» er i dag en god miks av opplysningsfjernsyn, samfunnsreportasje, humoristisk provokasjon og kulturinnslag. Reportasjene har ofte sosialantropologiske innfallsvinkler. Det norske og det ukjente betraktes med samme nysgjerrighet, distanse, nærhet og åpenhet.

Premieren var i september 1997. Den gang var det lett, for ikke å si lettvint, å forkaste programposten som politisk korrekt. Den fargeglade nyskapningen var i starten preget av famlende form, urutinert programleder og reportere - og vel mye velvilje.

Sårt

«Migrapolis»-redaksjonens oppdrag er: å informere, overraske og utvide. Oppdraget er blitt utført med økende selvsikkerhet, økt oppfinnsomhet og mer humør.

Gårsdagens reportasje om Grazyna Samsel, akk så velfungerende innvandrer (går på ski i marka, spiser fårikål og kjører Volvo), var et godt eksempel. Kvinnen, født i Polen, snakker perfekt norsk. Hun gjør supernorske ting, hun vil være norsk. Men hver gang hun sier navnet sitt, Grazyna Samsel, lyser en rød varsellampe. Det utenlandske blir det altoverskyggende. Jeg blir aldri «vi». Først i neste generasjon er det mulig å bli «vi». Og jeg er til og med hvit polakk, sa Grazyna.

Said

Said og Mohammed er ikke kriminelle. Men det tror eldre folk. Fordi gutta er somaliere og har vide bukser. Unge somaliere er overrepresentert på kriminalstatistikken og i barnevernsinstitusjoner. Akkurat det har nok mange fått med seg. I «Migrapolis» i går hørte vi at mange somaliere er kommet til Norge uten familie. De mangler nettverk, bolig og språk, fortalte Mohammed Sheik, prosjektkoordinator for somalisk ungdom. Men de har venner.

Reportasjene er ofte enkle og poengterte. Ikke mye snikksnakk. Oppfølgingen i studio er også rett på sak. Programleder Carolina Maira Johansen er blitt mer journalistisk i sin intervjuform. Men hun er fortsatt, og det er så bra, veldig direkte. Ekspertene som innkalles er folk som jobber tett på problemer/mennesker. Ikke politikere og politifolk.

trude.ringheim@dagbladet.no